Etiket Arşivleri: Tevfik Uyar

Milyar Milyar Yıl Sonra

“Sıçramadan sonra pekâlâ Arz’ın güneşi olabilecek yıldız hâlâ onda bir parsek mesafedeydi. Gökyüzündeki açık ara en parlak nesneydi, fakat hâlâ bir yıldızdan ibaretti.” -Isaac Asimov, “Vakıf ve Dünya” Kozmos belgeselinin bir bölümünde Neil deGrasse Tyson, evrenin büyük patlamadan bu yana olan ömrünü bir yıla, yani 365 güne ölçekleyerek insanın bu yılın sadece son dakikasında yaşadığını söylüyordu. Hakikaten de kainat tarihi …

Devamını gör »
cozulme kapak

Bilimkurgu ile Popüler Edebiyat Kesişiminde: Çözülme

Türkiye’de bilimkurgu okuru yerli edebiyat sevmez, Türkçe edebiyat okuru da bilimkurguyla pek ilgilenmez diye düşünülür. Ana akım edebiyata aşina olanlar bilimkurguyu küçümserken, bilimkurgunun ‘nerd’ hastaları yerli olana burun kıvırırlar. Son yıllarda ise her iki tarafın önyargıları popüler kültürün de katkısıyla aşılıyor sanki. Dolayısıyla başlığa taşınan “popüler edebiyat” terimi olumsuz değil bilakis olumlu ve kayda değer bir tespiti barındırmakta: Dijital mecralarda …

Devamını gör »
replikator kopyalayici teknoloji

Replikatör | Tevfik Uyar (Kısa Öykü)

Torunumun bahsettiği o mucizevi cihazın önündeydim. Tüm elektronik cihazlarda moda olduğu üzere parlak siyah renkteydi. Üzerinde bir kontrol paneli vardı ama hiç düğme yoktu. Küçük ekranı dokunmatikti ama oradaki dokunma alanları sadece dilsizler için ya da olası bir arızada kullanılması içindi; çünkü yine moda olduğu üzere elektronik cihaz laftan anlıyordu. Hemen hemen her üç boyuttaki kenarı da 90’ar cm boyutlarındaki …

Devamını gör »

Tevfik Uyar ile Röportaj

İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Babam şehirlerarası otobüs işletirdi. Otobüste unutulan kaset ve kitapların sahibi çıkmazsa; benim ilgimi çekebilecek olanları bana getirirdi. Şu an çok iyi anımsamıyorum ama sanırım ilk getirdiği kitap; ya da en azından benim sonrasında yıllarca saklayıp defalarca okuduğum ilk kitap, Jules Verne’e ait “İki Yıl Okul Tatili” idi. Nihayetinde ilkokuldaki …

Devamını gör »

Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü

Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …

Devamını gör »

Robot da Olsa İnsan İnsandır

İlla ki karbon temelli mi olayım? Nedir dört bağ yapan o elementin kerameti? Bak benim de sayısız transistörden oluşan bir işlemcim var. Her kapısından bir kez seni geçirmişim ki seni her hücresiyle sevdiğini iddia eden o adamın iddialarından daha gerçek ve ispatlanabilir. Neymiş efendim? O tatlı sözler söylerken kalbinden geliyormuş kelimeler. Benimkiler sahici değilmiş. Beni şairler mi programladı? Bana da …

Devamını gör »

Cehennem | Tevfik Uyar (Kısa Öykü)

Tanıdığı bir his geldi önce sadece… Ama sadece bir his. Elindeki tek somut olan soyut buydu. Algılıyordu. Demek ki vardı… Ama aralarda bir yerde var olması gereken bir yokluğun eksikliği eşlik ediyordu bu hisse. Işık veya sesin yardımcı olmadığı bu varlık hissini daha önce yaşadığı bir şok haline benzetecekti biraz sonra… Ama biraz sonra… O an gelene dek şu an …

Devamını gör »

Kıyamet Kaç Çeşittir? Bostrom’un Varoluşsal Riskleri

“Girişin iki adım önüne çıktım. Sağımda yükselen gökdelenler çatılarından dev goriller ısırmış gibi eksik, göğe uzanmış bağırıyorlardı. Yaratıklar gelmeden önceki düzenin mabetleriydi bunlar, ama bir gecede sistem çöküvermişti. Buraların sahipleri benden daha çok üzülmüş olmalılardı; zira benim bir kaybım yoktu. Hatta kazancım vardı: Leyla. Deli kız… Güzel kadın… Uğruna yaşadığım şey.” –Fırıldak / Tevfik Uyar* Hollywood’da sıklıkla işlenen temalardan bir …

Devamını gör »
voyager

Yüz Elli | Tevfik Uyar (Kısa Öykü)

Takvimlerin 23 Ağustos 2020’yi gösterdiği o gün insanlık adına başlayan mühim bir yürüyüşün son adımı atılacaktı. 1977 Eylül’ünde Güneş Sistemi’nin dışına yollanan Voyager 1, artık “bulunmaktan” başka bir vazifesi kalmadığı için tamamen kapatılacaktı. 2020’deki bu son adım daha araç gönderilmeden planlanmıştı; zira o kadar uzaktayken insanlara sunabileceği bir şey kalmayacaktı. NASA’nın JPL biriminin California’daki merkezinde her şey güzel başlamıştı. Voyager …

Devamını gör »
firardan sonra

Tevfik Uyar’ın 2. Öykü Derlemesi: Firardan Sonra

İz Odası, Galaktik Tiyatro, Astrolojinin Bilimle İmtihanı ve Tek Kişilik Firar adlı kitaplarının yanı sıra ödüllü öyküleri, çevirileri ve popüler bilim çalışmalarıyla bildiğimiz Tevfik Uyar, ülkemizin üretken ve çalışkan yazarlarından biri. Yazarın ikinci bilimkurgu öykü kitabı olan Firardan Sonra, Entropol etiketiyle bir e-kitap olarak yayımlandı. İnternet üzerinden satın alınabildiği gibi, öğrenciler için ücretsiz olarak indirme imkanı da sunulmuş.  Dilerseniz kitaptaki 13 öyküye …

Devamını gör »