Etiket Arşivleri: The Fifth Element

Bilimkurgu Sinemasının Kült Aktörü: Brion James

8_brion-james

“Kült” sözcüğünün kullanımını pek çok yerde görmüşsünüzdür. Çoğunlukla sonradan değeri anlaşılan ve bu değer nesilden nesle aktarılan eserleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, döneminde hiç beğenilmemiş ve hatta sipariş sahibinin satın almak dahi istemediği Mona Lisa tablosu veya Mozart’ın o dönemde yalnızca dört kez sahnelenen Don Giovanni operası sanat tarihinin en tanınmış kült eserleridir. Elbette sinema tarihinde de kült filmler vardır. …

Devamını gör »

Oyunlara İlham Veren 6 Bilimkurgu Filmi

oyunlara ilham veren bilimkurgu filmleri

Bilimkurgu, geleceğin teknolojisinden uzaylılara, siberpunk gibi alt türlerden galaksiler arası uzay yolculuğuna kadar her şeyi kapsayan bir tür. Star Wars ve Star Trek gibi dünyanın en popüler serilerinin birçoğunun kökleri bilimkurguya dayanıyor. Türde, ufuk açıcı bir klasik olan 2001: A Space Odyssey gibi izleyicileri kendine çeken ve hayran bırakan ikonik bağımsız filmler de bulunuyor. O vakit, bu filmlerin birçoğunun video …

Devamını gör »

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »

Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi

Blade-Runner-2049

Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …

Devamını gör »

Bruce Willis’li 13 Bilimkurgu Filmi

Bruce Willis bilimkurgu filmleri

Ailesinin yaptığı bir açıklamayla, Bruce Willis‘e konuşma, anlama ve ifade etme yeteneğinin kaybına yol açan afazi teşhisi konduğunu öğrendik. Bunun üzerine deneyimli yıldızın oyunculuk kariyerine ara verdiği duyuruldu. Ünlü oyuncu her ne kadar aksiyon-macera serisi “Die Hard“daki John McClane rolü ile tanınsa da, birçok bilimkurgu filminde de yer aldı. İlk olarak Terry Gilliam’ın yönettiği ve başrolünü Brad Pitt’le paylaştığı Twelve …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

jean giraud moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »

Jean ‘Moebius’ Giraud’nun İzini Taşıyan 4 İkonik Bilimkurgu Filmi

moebius film sinema

Karikatür dünyasında olmayan birine Jean Giraud ismi bir anlam ifade etmese de, modern bilimkurgu ona çok şey borçlu. Aslen “Moebius” mahlasıyla tanınan Giraud, Métal Hurlant (ABD’deki adıyla Heavy Metal) dergisinin kurucularından biriydi ve ünlü yapımcı ve yönetmen Alejandro Jodorowsky ile de iş birliği yaptı. Birlikte karikatür kitabı The Incal üzerinde çalıştıktan sonra Jodorowsky, Giraud’nun destansı bilimkurgu filmi Dune’un 1975 uyarlamasında …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 10 Kurgusal Dil

İnsanlık tarihi, şaşırtıcı bir şekilde üretilmiş dillerle dolu. Çoğu dil, süreç içerisinde organik olarak gelişir, ancak zaman zaman uzmanlar dilbilimsel eğilimleri inceler, tarihi sözdiziminin gizemlerini araştırır ve daha verimli bir dil yaratmaya çalışır. Bu tür deneyler nadiren işe yarar. Genelde bu diller sıradan konuşmacının öğrenmek istemesi için biraz fazla abartılıdır. Örneğin Katolik kitlelerde Latinceyi yaygınlaştırmak amacıyla 1903’te yaratılan Latino sine …

Devamını gör »

Eski Mısır Temalı 5 Bilimkurgu Filmi

stargate

Amon, Ra, Anubis, firavunlar ve tabii ki piramitler… Eski Mısır uygarlığının çağdaş insanda uyandırdığı merak ve ilgi hiç azalmıyor, aksine daha da genişliyor. Kabul etmek gerekir ki, Eski Mısır’ın çoğu insan üzerinde karşı konulamaz bir çekiciliği var. Üstelik Eski Mısırlıların yaşayışlarını, keşiflerini, eserlerini ve inançlarını araştırmak keyifli olduğu kadar da ilham verici. Bu ilhamın etkisiyle sayısız kitaba, filme ve diziye imza atıldı, …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #2

Darth Vader

Bir önceki yazımızda, bilimkurgu filmlerinde yer alan ve adeta kötülüğün bedenleşmiş hali olan karakterlerden beş tanesini tanıtmıştık: C.A.Rotwang (Metropolis), Zalim Ming (Flash Gordon), Alex (Otomatik Portakal), Baron Vladimir Harkonnen (Dune) ve Magneto (X-Men). Bu yazımızda ise kötülük çıtamızı yükselterek, zirveye oynayan, kötünün kötüsü beş karaktere daha yer vereceğiz. Kötülerden kötü beğenmeye hazırsanız başlayalım. Ra (Stargate) 1994 yılında gösterime girdiğinde büyük …

Devamını gör »