Eskiden bize uzak görünen yılları birer birer geride bırakıyoruz. Bu yıllara ilişkin türlü beklentilerimiz ve hayallerimiz vardı. Bazısı gerçek oldu, bazısı olmadı. Elbette film yapımcı ve yönetmenleri de bu yıllara yönelik hayaller kurdu ve çektikleri filmlerle bu hayallerini bizlerle de paylaştı. Haydi gelin, konusu 2024 yılında geçen bazı filmleri inceleyelim ve hangileri gerçeğe yaklaşmış görelim… Beyond the Time Barrier 1960 …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: The Thirteenth Floor
Matrix’in Atası: Fassbinder’dan Welt am Draht
Ünlü Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder‘in bilimkurguya da el attığı pek bilinmez. Bu filmlerden biri olan ve yaklaşık 3,5 saat uzunluğuyla dikkat çeken Welt am Draht (World on Wire), Almanya’da ilk kez resmi devlet kanalı ARD’de iki bölüm hâlinde yayımlandı. 1973 tarihli yapım, 2010 yılına gelene kadar 30 yılı aşkın süredir karanlıkta kaldı ve neredeyse ünlü yönetmenin unutulmuş filmlerinden biri …
Devamını gör »Matrix’in Gölgesinde: The Thirteenth Floor
Gerçeklik nedir, manipüle edilebilir mi? Aslolanın sadece bir yansımasından mı ibaretiz? Simülasyon içinde yaşamadığımızı nasıl anlayabiliriz? Adına evren dediğimiz bu yapı, birbiri içine geçmiş pek çok simülasyondan oluşuyor olabilir mi? Bu sorular, felsefenin erken tarihinden itibaren insan zihnini meşgul etmeyi hep sürdürdü. Ancak 20. yüzyılın gelişen teknolojisiyle birlikte, gerçekliğin ne olduğuna ve doğasına dair felsefi tartışmalarda gözle görülür bir artış …
Devamını gör »İkiz Bilimkurgu Filmleri
Biliriz ki bazı filmler sinema tarihine damgasını vurur ve tekrar tekrar beyaz perdede yeni versiyonlarını bazen keyifle bazen de hayal kırıklığı ile seyrederiz. Ancak bazı filmler de vardır ki çok yakın tarihlerde vizyona girip birbirlerine olan benzerlikleriyle dikkat çekerler. Bu filmlere “İkiz Filmler” deriz. Bu durumun nasıl oluştuğu ile ilgili birkaç görüş var. Genel olarak kabul edilen en yaygın görüş …
Devamını gör »Yoksa Evren Bir Oyun mu?
90’lı yıllarda bir arkadaşın evinde Ghengis Khan adlı Koei yapımı bir oyun oynadım. Dünya’yı ele geçirme hedefli bir strateji oyunuydu. O döneme göre çok iyi düşünülmüş bir oyundu. Örneğin komşu bölgeleri savaş açma tehdidiyle vergiye bağlayabiliyordunuz. Liderlik yeteneğiniz için puanlar dağıtıyordunuz ve yaşlandıkça bunlar azalıyordu. Evlenerek çocuk sahibi oluyordunuz. İşgal ettiğiniz bölgeler ise zamanla isyan ettiği için amca, çocuk veya …
Devamını gör »Beyin Yakan Bilimkurgu Filmleri #2
Beyin Yakan Bilimkurgu Filmleri listemizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. Tıpkı ilk listede olduğu gibi bu listede de sizler için birbirinden iddialı ve beyin yakma garantili filmleri art arda sıraladık. Paralel evrenler, zaman yolculukları, sanal gerçeklikler, fantastik dünyalar, siber saldırılar… İsterseniz vakit kaybetmeden başlayalım, ne dersiniz? 1. The Quiet Earth (Sessiz Dünya / 1985) Zac Habson, 5 Temmuz Flashlight Projesi’nde yıkıcı sonuçlar …
Devamını gör »