Cameron Crowe’un yönetmenliğini yaptığı Vanilla Sky, yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemel bir konu etrafında bilimkurguyu psikoloji ve gerilim ile harmanlayan bir film. Eser aslında bir yeniden çevrim. İspanyol yönetmen Alejandro Amenábar‘ın 1997’de yazıp yönettiği Abre los ojos adlı film, 2002 yılında Hollywood’da yeniden ele alındı. Amenábar, Hollywood uyarlamasının senarist ekibinde de bulundu. Bir medya patronunun oğlu olan David Aames (Tom Cruise), …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Tom Cruise
Tom Cruise’tan Marvel ve DC’ye: Ben Tek, Siz Hepiniz!
2000’li yılların başında, Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu sinemasının Amerikan uyarlamaları (The Ring, The Departed) veya eskiden yayımlanmış filmlerin orijin öyküleri (Casino Royale, İkinci Star Wars Üçlemesi) ya da gerçek olaylardan uyarlama öykülerin anlatıldığı filmler dışında Hollywood adeta tıkanmıştı. O dönemde herkes Hollywood’un konuları tükettiğini ve özgün senaryo bulamadığını söylüyordu. 2005 yılında Christopher Nolan, Batman Begins filmini çekti ve …
Devamını gör »Uzayda Film Çekmek
Geçtiğimiz günlerde Tom Cruise ve Space X’in CEO’su Elon Musk’ın uzayda çekilecek bir film için işbirliği içine girdiklerinin duyurulması, gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Elon Musk, hırslı bir girişimci; SpaceX ile uzay yarışında lider olmayı hedefliyor. Dolayısıyla uzayda çekilecek bir film projesine atılması, Musk için kaçırılmayacak bir fırsat. Cruise ve Musk prensipte anlaşmış gözüküyorsa da, projenin detayları henüz belli değil. Gösterim …
Devamını gör »Avcı Av Olursa: Minority Report
Dünya üzerinde her yıl birçok insan cinayet sonucu hayatını kaybediyor. Bireysel silahlanma, kontrolsüz güç kullanımı gibi sayısız sebebi olsa da sonuçları yıkıcı. Peki, henüz gerçekleşmemişken cinayetleri öngörebilme ve engelleyebilme imkanınız olsaydı? Bu gücü kullanmak için neler yapardınız? Böyle bir sorumluluğun taşınabilmesi için neleri feda ederdiniz? Minority Report ya da diğer adıyla Azınlık Raporu filmini izlediğimizde bu sorularla yoğun bir şekilde …
Devamını gör »Gerçek Bir Hikâye Anlatıcısı: Steven Spielberg
The Big Friendly Giant (2016) filmiyle Steven Spielberg, Roald Dahl’ın fantastik hikâyesini beyazperdeye uyarladı. İyi yürekli bir devin yetimhanedeki Sophie (Ruby Barnhill) isimli kızla olan arkadaşlığını anlatan fantastik yapımda Spielberg, dokunaklı bir masal sundu. İyi kalpli devi, gene bir Spielberg yapımı olan Bridge Of Spies (2015) ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünün sahibi Mark Rylance canlandırdı. Müzikler, her zaman olduğu gibi …
Devamını gör »Gerçek Bir Karakter Oyuncusu: Bill Paxton
Geçtiğimiz haftalarda Bill Paxton’un ani ve zamansız ölümü, sinemaseverleri derinden üzdü. Yıldız oyuncu statüsüne giren bir isim olmasa bile, gerçek bir karakter oyuncusuydu. Kariyerinde ikonlaşmış birçok işe imza atmış olan usta oyuncu, bilimkurgu sineması için de önemli bir isimdi. 1955 ABD doğumlu Paxton, The Terminator (1984), Weird of Science (1985) ve Commando (1985) gibi yapımlarda yan rollerde gözüktükten sonra kariyerindeki asıl …
Devamını gör »Tom Cruise ve Bilimkurgu
Üç kez Altın Küre kazanıp, üç kez de Oscar‘a aday gösterilen Tom Cruise, sinema kariyerine Endless Love (Affedilmeyenler / 1981) ile başladı. Cruise bu romantik filmde Billy karakterine can verdi. Ünlü oyuncu özellikle 80’li yıllarda yer aldığı filmler ve yakışıklılığı ile gençlerin sevgilisi haline geldi. Posterleri genç kızların odalarını ve hayallerini süsledi. Top Gun (1986), Rain Man (Yağmur Adam / 1988) ve Born on the …
Devamını gör »Bilimkurgudan Dine: Scientology
“Kelimesi bir cent’e hikaye yazmak saçmalıktır, Eğer biri gerçekten 1 milyon dolar kazanmak istiyorsa, bunun en iyi yolu kendi dinini yaratmasıdır!” – L. Ron Hubbard Tam 173 sene önce o meşhur “Din toplumun afyonudur (Die Religion ist das Opium des Volkes)” sözünü dile getiren Karl Marx, geçmişi analiz ettiği kadar geleceği de gördü mü bilinmez. Ancak, 20. yüzyılın ikinci yarısında Raeliyan …
Devamını gör »İstila Korkumuz: War of the Worlds
H.G Wells’in 1898’de yayımladığı unutulmaz romanı The War OF The Worlds (Dünyalar Savaşı), popüler anlamda yükselişini, Orson Welles’in 1938 yılında radyoda yapmış olduğu bir sunum neticesinde kazandı diyebiliriz. Welles’in, Marslıların Dünya’yı işgalini konu olan radyo tiyatrosu o kadar inandırıcıydı ki, programı dinleyen çoğu Amerikalı anlatılanların gerçek olduğuna inanıp kısa süreli bir panik yaşamıştı. Daha sonra roman sinemaya ilk olarak 1953 yılında Byron Haskin yönetiminde uyarlandı. …
Devamını gör »Joseph Kosinski ve Oblivion
Bir önceki yapımı Tron: Legacy (2010) ile senaryo açısından zayıf ama görsel açıdan dikkat çekici bir işe imza atan Joseph Kosinski, maalesef gene benzer problemlere sahip bir eserle karşımızda. Makine mühendisliği ve mimarlık eğitimi alan Kosinski, bu yeteneğini sinemasında sonuna kadar kullanıyor. Her iki yapımında da özenle işlenmiş araç ve yapı tasarımları fütüristik özellikler taşıyor ve aynı zamanda işlevseller. Görsel anlamdaki …
Devamını gör »