Etiket Arşivleri: Trantor

Isaac Asimov’un Gezegenleri #1

asimov gezegenler

Isaac Asimov, yazarlık kariyeri boyunca birçok romana ve öyküye imza atmış bilimkurgunun en önemli yazarlarından biri. Öykülerinin yanı sıra kaleme aldığı üç önemli seri de onun ve bilimkurgu edebiyatının başyapıtlarından: Robot Serisi, Vakıf Serisi ve İmparatorluk Serisi… Bu üç seri birbirleriyle bağlantılı olayları ve karakterleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle Asimov’un basit anlatımı ve kurgudaki başarısı, okurlarına müthiş bir şölen sunuyor. Bu …

Devamını gör »

Apple TV’nin Vakıf Dizisi Kitaplardan Ne Kadar Farklı?

Kitapları okumamış olsanız bile, Isaac Asimov hayranlarının Apple TV+ tarafından çekilen Vakıf dizisine bolca çemkirdiğini görüp mutlaka kendinize şu soruyu sormuşsunuzdur: Gerçekten de dizi, kitaplardan çok mu farklı? Cevap: Kesinlikle evet. Dizi kaynak materyali harfi harfine takip etmekten ziyade, Asimov evreninde geçen ve piyasada iş yapacağına inanılan bir hikâye yaratmakla ilgileniyor. Dizi ile kitaplar arasındaki tek benzerlik temel konudan ibaret: …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 5 Olağanüstü Ekümenopolis

bilimkurgu ekumenopolis

Bastığı referans kitapları ve özellikle de sözlükleriyle ünlü Merriam-Webster, ekümenopolisi şöyle tanımlar: “Gelecekte karşılaşılması olası görülen, bütün bir gezegeni kapsayan tek bir şehir.” Evet, en basit anlamıyla bir ekümenopolis, tek bir şehrin, gezegenin her santimetrekaresini kapsadığı bir gelecek dünyasıdır. Ekümenopolis, bilimkurguda uzun zamandır kullanılan bir konudur. İşte bilimkurgu yapımlarından 5 olağanüstü ekümenopolis örneği… Coruscant Coruscant, Star Wars evrenindeki birçok ekümenopolisten biri …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Unutulmaz Dünyaları

Bilimkurgu, robotların insan hayatında yer aldığı, uzaylıların olduğu, zaman yolculuğunun gerçekleştiği, insanların klonlandığı ve daha akla gelmeyecek türlü türlü teknolojinin varlığıyla bugüne dek ilgi odağı olmuştur. Tüm bunların yanında kurgusal gezegenler de bilimkurgu filmlerinde ve kitaplarında çok önemli bir yere sahiptir. Yazarların Dünya’dan esinlenerek kurguladığı gezegenler de gelecek uzay yolculukları ve yeni keşifler için birer fener olma özelliği taşımaktadır. İklimleriyle, …

Devamını gör »

Şehirlerin Şaşırtıcı Matematiği

Teorik fizikçi Geoffrey West, geçtiğimiz yıllarda yaptığı geniş çaplı veri çözümlemeleri sonucunda “bir yerleşim yerinin nüfusu her ikiye katlandığında kişi başına düşen milli gelir ve inovasyon %15 artar” biçiminde bir formülasyon ortaya koydu. Geoffrey West çalışmalarında gelişmiş ülkelerin verilerini analiz etmiş olsa da Türkiye’deki durumun bu ülkelerden farklı olduğunu sanmıyorum. Kişi başına düşen gelirdeki ve inovasyondaki artış köyden başlayarak, kasaba, …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #1: Vakıf

“Büyük bir kapsam olarak galaksiyi kendine konu edinen bir hikâye yazmak istedim. Bunu yapmak için Roma İmparatorluğu’nu alıp onu çok daha geniş bir çerçevede yorumladım. Bunun için üçlemedeki toplumsal sistem Roma İmparatorluk sistemine çok benzer; hikâyemin çatısı buydu.” Küçük yaşlardan beri bilimkurguya ilgi duyan ve 12 yaşından itibaren de kısa öyküler kaleme almaya başlayan Isaac Asimov, türün gelmiş geçmiş en …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset

Asimov

“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …

Devamını gör »

Bir Ölünün Eli Hepimizi İtiyor: Asimov’un Politik Otopsisi

Ortaokul yıllarım, babası öğretmen olan bir arkadaşın evindeyim. Kütüphaneye elimi atıyorum ve kapağında uzay gemisi olan, İmparatorluk isimli bir kitap ilgimi çekiyor. Okumak için istiyorum ve daha ilk sayfalardan bir aydınlanma yaşıyorum. Okuldaki tarih derslerinde verilen zehirden arınıyor beynim. Ne öğretiyorlar bize; ordun olacak, savaş kazanacaksın, yayılacaksın. Oysa İmparatorluk’tan ne anlıyorum, şiddet beceriksizlerin sorun çözme yönetimidir, ordular, silahlar değil; en tehlikeli …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Vakıf Serisi ve Türkiye

Vakıf Serisi ve Türkiye Asimov

Isaac Asimov’un “Vakıf serisi” ile ortaokul yıllarımda tanıştım. Seriyi o kadar çok okudum ve düşündüm ki sadece olaylara bu gözle bakmadım, kendi hayatıma da “psikotarih” uyguladım. Vakıf ve Türkiye’yi karşılaştırmadan önce Vakıf serisini okumamış olanlara kısa bir özet geçeyim: Geleceği matematik formülleriyle görmeye dayalı psikotarih isimli bir bilimin yaratıcısı olan Hari Seldon, Galaksi İmparatorluğu’nun çöküş sürecine girdiğini hesaplar. İmparatorluk çöktükten sonraki …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Galaktik İmparatorluk Serisi

galaktik imparatorluk serisi

İmparatorluk Serisi, Isaac Asimov‘un 1950’li yılların hemen başında kaleme aldığı toplam üç kitaptan oluşur. Her ne kadar bir seri olarak değerlendirilse de, bu üç kitabın birbiriyle doğrudan bir bağlantısı yoktur ve  farklı zamanlarda geçen farklı olayları anlatır. Buna rağmen seri, arka plan metinleriyle de olsa gerek Arz‘ın (Dünya), gerek Galaktik İmparatorluk‘un ve gerekse de Trantor‘un tarihine derinlik kazandırması nedeniyle önemlidir. …

Devamını gör »