Samuel R. Delany, Yeni Dalga akımının içerisinde kendine özgü bir yere sahip. Cinsel kimlik konusuna değinme biçimi çağının ötesinde ve yetkin üslubuyla okuru sarsmayı başarıyor. Triton da bu bağlamda heteronormatif anlayışa karşı çıktığı ve Ursula K. Le Guin’in Mülksüzler’ine yanıt olarak kaleme aldığı bir yapıt. Eserinde, kişinin kendini tanımlama yöntemlerinin fiziksel görünüşüyle arasındaki ilişkiyi incelikle irdeliyor ve günümüzde bile tabu …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Triton
Bilimkurguda Neptün ve Uyduları
Güneş Sistemimizin yıldızımıza en uzak gezegeni Neptün (4.45 milyar kilometreyle Dünyanınkinin yaklaşık 30 katı), modern çağda gözlemlenmeden önce varlığı matematiksel denklemler tarafından öngörülen ve o denklemlere göre hesaplanarak konumu bulunan bir gök cismi olmasıyla bilim tarihinde önemli bir keşif öyküsüne sahip. Ancak bu öyküden bahsetmeden önce, bu buz devi gezegenin bazı fiziksel özelliklerini hatırlayalım. Neptün’ün keşif öyküsüne değindikten sonra da …
Devamını gör »Düşük Bütçe İle Boyundan Büyük İşlere Kalkışmak: Magellan
Görsel efektler yerine temelde yatan fikirlere odaklanan düşük bütçeli filmlerin çoğu zaman “blockbuster” tabir edilen dev bütçeli filmlere taş çıkaracak kadar iyi olduğu bir gerçek; Moon ve Dark Star akla gelen ilk örnekler. Elbette bu durum her zaman geçerli değil, ama geçerli olduğu durumlarda da filmde emeği geçenlerin o yaratıcı enerjisi kendini hemen belli ediyor. Öte yandan kimi zaman fikirlerin …
Devamını gör »Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #1
Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. O yıllarda Çağlayan Yayınevi tarafından çıkarılan 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” serisi ile dünyanın önde gelen bilimkurgu yazarları Türkçede ilk kez okunur. 70’li yıllara gelindiğinde Okat Yayınevi’nin 16 kitaptan oluşan “Uzay Serisi” karşılar okuru, 80’li yıllarda ise Baskan Yayınları’nın 25 kitaplık “Kurgu-Bilim Dizisi” ile birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülke okurunun zihninde yer etmeye …
Devamını gör »Aktivist Bir Bilimkurgu Yazarı: Samuel R. Delany
“Bilimkurgu, Lgbti+ bireylerine bakışımızı değiştirebilecek en güçlü sanat uğraşı bile olabilir. Zira bilimkurgu, bilimin ve mantığın çemberi haricinde kendisine herhangi bir sınır belirlemez.” 1 Nisan 1942 yılında doğan Samuel Ray Delany, ilk ve en etkili Afrika asıllı Amerikalı eşcinsel aktivist bilimkurgu yazarıdır. Çocukluğu çoğunlukla siyahîlerin yaşadığı Harlem’de geçen Delany’nin annesi Margaret Carey Boyd Delany, New York halk kütüphanesinde memurluk yapmış, …
Devamını gör »Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #2
Bilimkurgu, diğer edebi türlere nazaran cinselliği anormalliklerle harmanlamaya daha müsaittir. Robet Bloc, Ray Bradbury ve Theodore Sturgeon, yazdıkları kimi hikayelerinde cinsellik ile şiddet, kan, tiksinti ve ıstırabı iç içe geçirmiştir. Alıştığımız cinselliği zihin ve vücut birlikte uyum içinde kontrol ederken, bilimkurguda zihin ve vücut birlikteliği “tuhaf”olarak görülmüş ve zihnin tüm organizmaya hakim olması tercih edilmiştir. Diğer yandan bilimkurgu, oldukça farklı cinsel beklentileri olan ütopik …
Devamını gör »Metis Bilimkurgu Serisi
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …
Devamını gör »