Etiket Arşivleri: Türk Bilimkurgu Edebiyatı

osmanlı bilimkurgu

Osmanlı Dönemi Türk Edebiyatında Bilimkurgu

Türk edebiyatında bilimkurgu türünün doğuşu ve gelişimi, uzun yıllardır edebiyatçılar ve araştırmacılar tarafından araştırılan bir konudur. Cumhuriyet dönemi, genellikle Türk bilimkurgusunun altın çağı olarak kabul edilse de bu türün kökenleri daha eski dönemlere dayanır. Zühtü Bayar gibi bazı araştırmacılar, Türk edebiyatının bilimkurgu ile tanışmasının Tanzimat öncesine, hatta Evliya Çelebi’ye kadar uzandığını savunur. Bayar’a göre, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yer alan “Viyanalı …

Devamını gör »
lutfi can ustel

Lütfi Can Üstel ile Röportaj

Öncelikle röportaj için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden ve bilimkurgu ile olan ilişkinizden bahseder misiniz? Bilimkurgu hayranlarının arasında olmaktan her zaman mutluluk duymuşumdur. Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Kendimden bahsedecek olursam, şimdilerde emekliyim. Yaşımı az çok tahmin etmişsinizdir. 70’li yıllarda, televizyon dizisi Uzay Yolu‘nun yani Star Trek‘in delisiydim. Beş ya da altı yaşımdayken gece yatağıma yattığımda, yatağımın bir …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Edebiyatına Tarihsel Bir Bakış

Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …

Devamını gör »
bilimkurgu ve gerceklik

Zühtü Bayar’dan Bilimkurgu ve Gerçeklik

1943 doğumlu şair,  gazeteci ve yazar Zühtü Bayar, ömrünü edebiyata, inceleme çalışmalarına ve bilimkurguya harcamış yakın tarihimizin en önemli isimleri arasında. Yazıları ve öyküleri ülkemizin en köklü edebiyat dergilerinde (Varlık, Yelken, Soyut, Papirüs vb) yer bulurken bilimkurgu ile olan bağı hiç azalmamış ve türe gönül vermiş isimlere öncülük etmiştir. 90’lı yılları “At izi it izine karıştı,” şeklinde nitelerken türe olan …

Devamını gör »