“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uçan Daireler İstanbul’da
Uçan Daireler İstanbul’da
İnsanoğlu yüzünü gökyüzüne döndüğü günden beri neden burada olduğunu sorgulamış, “Orada bir yerlerde birileri var mı?” sorusu kafasını meşgul edip durmuş, bu soru üzerine sayısız mitoloji inşa etmiştir. Bilişim Çağı’na adım atmamızla birlikte ise, “Orada bir yerlerde bizden başka canlılar var mı?” sorusuna ciddi yanıtlar aramaya başlamıştır. Şu ucu bucağı olmayan, tıka basa yıldız ve gezegenle dolu koca evrende yalnız …
Devamını gör »Türk Sinemasında Robotlar
Robot sözcüğü ilk kez Çek yazar Karel Capek’in 1920 tarihli Rossum’s Universal Robots adlı tiyatro oyununda karşımıza çıkıyor. Capek’in robotları insana hizmet etmek için üretiliyor. Zaten robot kelimesi de Çek dilinde işçi anlamına gelmekte. Robotlar, bir sistem eleştirisi olan bu tiyatro oyunundan sonra da görülmeye devam ediliyor. 1927’de Fritz Lang’in yönetmenliğini üstelendiği Metropolis’te, ilk kez insan biçimli bir robot beyaz …
Devamını gör »