İlk sezonuyla izleyiciye özlediği Star Trek ruhunu hatırlatan Star Trek: Strange New Worlds, ikinci sezonuyla da aynı çizgide bir seyir sunuyor. İlk sezondan farklı olarak karakterlere daha fazla odaklanan yeni sezonda, her bölüm o bölümde karşılaşılan olayların merkezinde bulunan mürettebatın bakış açısından anlatılıyor. Aslında Star Trek gibi bir evrende, tek tek karakterlere ve onların duygularına eğilmek bir risk oluşturabilir. Zira …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uhura
Birinci Sezonuyla Star Trek: Strange New Worlds
Anson Mount‘ın Star Trek evrenine gelişi, iyi idare edilemeseydi bir figüran gösterisine dönebilirdi. Ancak bunun aksi oldu. Yıldız Gemisi Atılgan’ın asıl kaptanı Christopher Pike‘ın dönüşü, sadece Star Trek: Discovery’nin bir sezonunu güzelleştirmekle kalmadı, aynı zamanda 90’ların efsanevi Star Trek TNG ve Deep Space Nine serilerinden bu yana, tüm bir sezon olarak ele alındığında Star Trek evreninin en iyisini ortaya koyan …
Devamını gör »Star Trek Her Zaman Politikti
İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …
Devamını gör »Yeni Star Trek Dizisi Strange New Worlds’ün Yayın Tarihi Belli Oldu
Star Trek evreninin yeni dizisi Strange New Worlds‘ün yayın tarihi belli oldu. Paramount+ yayın platformu, 18 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada Anson Mount, Ethan Peck ve Rebecca Romijn‘in başrollerini paylaştığı dizinin ilk bölümünün 5 Mayıs Perşembe günü yayımlanacağını ve yeni bölümlerinin haftalık olarak sunulacağını duyurdu. Ayrıca yapımın 2. sezonu da şimdiden onaylanmış durumda. Dizi, James T. Kirk’ün U.S.S.Enterprise’ın kaptanı olmasından …
Devamını gör »Unutulmaz 10 Star Trek Bölümü
Gene Roddenberry’nin yarattığı ve Türkiye’de Uzay Yolu adıyla bilinen Star Trek dizisi, 1966 yılında televizyonda ilk kez yayımlanmasından itibaren zamanla dünya çapında büyük bir kültürel fenomene dönüştü. Uzay Yolu dizisi ırkçılık, emperyalizm, savaş karşıtlığı, insan hakları vb. çeşitli politik ve sosyal konularda dönemine göre savunduğu ilerici pozisyonu ve yer verdiği bazı kurgusal teknolojilerin sonradan gerçekten icat edilmesiyle hiç şüphesiz bilimkurgu türünün …
Devamını gör »Kelvin Zaman Çizgisine İlk Adım: Star Trek
Star Trek’i ya da bizdeki adıyla Uzay Yolu’nu kim bilmez? 1966 yılında hayatımıza giren efsanevi dizi, idealize bir 23. yüzyıl manzarası resmediyordu. İnsanlığın savaşı, ayrımcılığı, adaletsizliği geride bıraktığı, kendini bilime, sanata ve keşfe adadığı ütopik bir gelecekti bu. Koruyup kollayan bir federasyonumuz, uzayı arşınlayan gemilerimiz, dört yana dağılmış kolonilerimiz vardı. Enterprise ya da nam-ı diğer Atılgan mürettebatı ise yüce değerlerle …
Devamını gör »Star Trek: Animasyon Serisi
Gene Roddenberry tarafından yaratılan Star Trek serisi, bilimkurguseverlere mükemmel bir evren sundu. Roddenberry’nin Star Trek fikri ilk zamanlarda bazı televizyon kanallarının kabul etmemesine rağmen kendisine tarihte yer buldu. 1966-1969 yılları arasında 3 sezon boyunca gösterimde kalan Star Trek: Original Series dizisinin iptalinden sonra birçok sinema filmi çekildi. Fakat 1987 yılında The Next Generation gösterime girene kadar bir animasyon seriye de imza atıldı. Star …
Devamını gör »Uzayda Terör: Star Trek Beyond
Yeni serinin bu üçüncü filminde yine aynı ekiple beraberiz. Öncelikle filmin, Star Trek fanlarının yanı sıra yeni izleyicileri de memnun etmeyi amaçladığını söyleyebiliriz. Film başlar başlamaz, sanki Star Trek’in orijinal dizisinden bir bölüm izliyormuş hissine kapılıyorsunuz. Çoğu kişinin bildiği gibi Star Trek, 2009 senesinde çekilen filmle beraber kendine yeni bir paralel evren yarattı. Dolayısıyla bu yeni evrendeki olay akışını anlayabilmek için …
Devamını gör »Bilimkurgunun Unutulmaz 10 Kadın Karakteri
Çalışma alanı veya disiplin olarak bilim, uzun süredir erkek ağırlıklı bir alan olarak görülüyor. Aynısı bilimkurgu türü için de geçerli. Kadın karakterler çoğu zaman erkek karakterin öyküsünü çekici hale getiren bir dekor veya kazanılacak bir ödül konumunda. Bilimkurgu fanları da erkek ağırlıklı bir topluluk olduğundan, hikayelerin erkeklerin taleplerini dikkate alması da şaşırtıcı değil. Ekranın dışındaki dünyada yıllar içinde yaşanan büyük değişimler …
Devamını gör »Efsanevi Bilimkurgu Gemisi: Enterprise NCC-1701
“Yeni dünyalar keşfetmek, yeni uygarlıklar aramak, daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek…” Uzay Yolu (Star Trek) dizisinin her bölümünün başında Kaptan Kirk’ün sesinden bu kelimeler tekrarlanır. Ardından da uzay gemisi Atılgan’ın çeşitli yönlerden görüntüsü ekranda belirir. Biz izleyiciler olarak o zaman anlarız ki, hiç kimsenin daha önce gitmediği yerlere bu uzay gemisi ile gidilecektir. Türkçe’de Atılgan olarak bilinen …
Devamını gör »