“Yalnızlığı sevdiğimden yalnızım sanıyordum, oysa sadece yalnızmışım.” Yalnızlık, izolasyon, klostrofobi, paranoya, neyin hayal neyin gerçek olduğunun anlaşılmadığı o delilik hâlini anlatan bilimkurgu yapımlarına aşinayız. Direkt ya da dolaylı olarak bu konuların işlendiği çok başarılı örnekler gördük. 1408, Evil: Ondskan, The Rite gibi filmleriyle tanıdığımız İsveçli yönetmen Mikael Hafström’ün 2024’te vizyona giren son filmi Slingshot da merkezine bu gerilimi alan bir …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uzay Gemisi
Bilimkurgu, Yeni Bir Astrofizik Dersine İlham Veriyor
“Yggdrasil adlı bir uzay gemisi, uzun vadeli sakinleri için yeni bir yuva bulmak amacıyla uzayda seyrediyordu. Aniden, başıboş bir asteroid tarafından vurulan geminin hidrojen yakıt kaynağı hasar gördü. Yggdrasil’deki insanlar, astrofizik bilgilerini kullanarak yeni bir hidrojen kaynağını aramak ve elde etmek zorundaydı.” Bu hikâyeyle öğrenciler, “The Salvation of the Yggdrasil: An Immersive Astronomy Experience” adlı yeni bir derse giriyor. Bu …
Devamını gör »Starfield: Nasıl Tak Diye Buradayım? Saniyede!
Uzay… Nihai hedef… Dev boyutlu, uzayda geçen rol yapma oyunu olan Starfield, Bethesda’nın 30 yıldır çıkardığı ilk yeni fikri mülk. Uzun yıllardır geliştirilen ve ister istemez beklenti oluşturan oyun, nihayet oyuncularla buluştu. Bethesda, bazı temalar ve fraksiyonlar konusunda başka oyunlarından biraz kopya çekmiş olsa da Starfield epik boyutlarda ve bazen şaşırtıcı derecede güzel görünen bir uzay macerası. Hatta, sonda söyleyeceğimizi …
Devamını gör »Astrofizikçi Alex Filippenko’dan The Expanse Dizisine Övgü
Ünlü astrofizikçi Alex Filippenko, Amazon’un destansı bilimkurgu dizisi The Expanse‘deki teknolojiyi gerçekçi bulduğunu belirterek övdü. James S.A. Corey imzalı aynı adlı roman serisine dayanan dizi, insanlığın Güneş Sistemi’ni kolonileştirdiği, Dünya, Mars ve bir asteroit konfederasyonu ile Satürn ve Jüpiter’in uyduları arasında soğuk savaşın yaşandığı bir gelecekte geçiyor. The Expanse, bazı eleştirmenler tarafından Game of Thrones ve Chinatown yapımlarının uzayda geçen …
Devamını gör »Fringe’in Yaratıcısından Yeni Dizi: Debris
Yeni NBC bilimkurgu dizisi Debris (Enkaz), oldukça “The X-Files”vari görünüyor. Dizide biri erkek diğeri kadın iki hükümet ajanı, parçalanıp Dünya’ya düşen bir uzay aracının tetiklediği tuhaf olayları incelemek üzere Batı Yarıküre’ye seyahat ediyor ve uzaylı enkazının fizik kurallarını değiştiren parçalarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Debris’yi The X-Files’dan farklı kılan şey, Jonathan Tucker ve Riann Steele tarafından canlandırılan ajanların, olayların gerçekliği konusunda …
Devamını gör »Yıldızlararası Yolculuk Dili Nasıl Etkileyecek?
Çoğu zaman, yıldızlararası bir yolculuğun yalnızca “dış görünüşü” etkileyeceği düşünülür. Hatta zorlu yolculuğu atlatıp yıldızlara ulaşan insanların artık bilinen anlamdaki insanlardan tamamen farklı bir şeye dönüşebileceği söylenir. Nihayetinde insanlar Dünya şartlarına göre evrimleşti fakat yıldızlararası yolculuklarda, insanlar Dünya’nın sunduğu pek çok korumadan yoksun kalacaklar. Peki sadece dış görünüşleri ve bünyeleri mi değişecek? Ya davranış biçimleri? Mesela dil? Dil bir ihtiyaçtan …
Devamını gör »Nesil Gemileri ve Uzay Yolculukları
Bilimkurgu, büyük ölçüde bir “mülteci” türü (Anders, 2008), yani belli bir yerde yaşayamayan, yeni vardığı yerde yabancılık çeken insanlar hakkındadır. Bilimkurgu ile ilişkilendirilen ilk imgelerden biri uzay gemileri ve uzay yolculuğudur (Seed, 2011, s. 6). Uzayın sınırsızlığının sunduğu cazibe ve olasılıklar, ilk bilimkurgu yazarlarının o dönem tamamlanmakta olan Dünya’daki keşif hareketlerini uzaya taşımaları sonucunu doğurmuştur. Bununla birlikte uzayın sınırsızlığının yarattığı olumsuz …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #3
Bilimkurgudaki unutulmaz gemileri tanıttığımız serinin üçüncü ve son bölümünde dokuz yeni gemiyle karşınızdayız. Keyifli okumalar! Heart of Gold (Otostopçunun Galaksi Rehberi) Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin fan wiki’sine göre bu eğlenceli ve enerjik gemi, evrenin her noktasına, neredeyse anında ve gerçekte yol almadan, hiper uzaya çıkmadan, warp sürücüsüne gerek duymadan ulaşmayı sağlayan bir ‘sonsuz olasılıksızlık sürücüsüne’ (Infinite Improbability Drive) sahiptir. Geminin tasarımcıları, …
Devamını gör »Evreni Keşfetmek İçin 7 Fütüristik Yöntem
İnsan, her geçen an uzay ile alakalı heyecan verici keşifler yapmaya devam ediyor. Titan’ın aktif yüzeyi, buzlu uyduların altında yatıyor olması muhtemel okyanuslar… Tüm bunlar insana kendi sisteminde dahi yaşamın olasılığını çağrıştırıyor. Daha da iyisi, öteki yıldızların etrafında da kayasal gezegenler var, bunlardan bazıları suyun sıvı kalmasını sağlayacak bölgede bulunuyor. Şöyle bir düşününce belki Dünya evrendeki en yaşam-canlısı gezegen değildir …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #1
Bilimkurgu eserlerindeki kaşif uzay gemileri ile ilgili pek çok eski tartışma kısır bir döngü eşliğinde yerinde saymaya devam ediyor. Örneğin kapışsalar kim daha hızlı? Millennium Falcon mu, yoksa USS Enterprise mı? Ölüm Yıldızı’nın (Death Star) havaya uçurabileceği en büyük gezegen hangisi olabilir? Ya da Ölüm Yıldızı’nı biz yapsak ne kadara mal olurdu? Son zamlardan sonra ışık yılı başına ne yakardı? …
Devamını gör »