Emmy ödüllü kült bilimkurgu dizisi Babylon 5 geri dönüyor. Yazar ve yapımcı J. Michael Straczynski tarafından yaratılan ve özellikle 90’lı yıllara damgasını vuran dizi, incelikli senaryosu, politik dokusu ve kompleks kurgusuyla büyük beğeni toplamış, kendine geniş bir hayran kitlesi edinmeyi başarmıştı. 2257 ile 2262 yılları arasında geçen Babylon 5, insanlığın uzayda kolonileştiği ve pek çok uzaylı tür ile temas kurduğu kurgusal …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uzay İstasyonu
Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Çekiliyor
Rusya Devlet Uzay Ajansı Roscosmos‘un başkanı Dmitry Rogozin, Financial Times‘a yaptığı açıklamada Rusya’nın yirmi yıllık uluslararası işbirliğinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekileceğini onayladı. Bu karar, uzayda on yıllardır süren ülkeler arası işbirliğinin sonu anlamına geliyor. Rus Uzay Ajansı Roscosmos‘un özellikle Amerikan Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA‘yla arasındaki bağlar bu kararla birlikte geri döndürülemez bir şekilde zarar görebilir. …
Devamını gör »Gerçek Olmuş 10 Bilimkurgu Teknolojisi
Gelecek çoktan yazılmış olabilir. Tarih gösteriyor ki bizi bekleyen ne varsa sıklıkla bilimkurgu sayfalarında dile getirilmiş. Türün tahmin geçmişi bin yıla yayılıyor. Yazarların Ay’a ayak basma ilhamı, Samsatlı Lukianos’un Ay’a uçan gemileri hayal ettiği M.S. 175’e kadar uzanıyor. Kurgu daima hayal kadar saf olmuyor. “En büyük yazarlarımızdan bazıları bir şeyler uydurmuyor, zamanın ruhundan bilimsel veya başka bir şekilde örnek alıyor,” diyor …
Devamını gör »Gerçek Bir Uzay Kolonisi Nasıl İnşa Edilir?
Bir gün beşikten ayrılmak zorunda kalabiliriz. Tabii tercihimiz, içinde doğduğumuz bu güzel bahçeyi mahvedip uzaya kaçmak zorunda kalmamak… Yine de bir gün orada yaşamayı tercih edebiliriz. Bunun için kendimize uygun bir ortam oluşturmamız gerekecek. Ama nasıl bir yerde? Bir uzay istasyonun birçok sorunu olacak. Ancak bunlardan belki de en önemlisi, yerçekimi sorunu. Halen yeryüzünün 400 km üstünde dolanan Uluslararası Uzay …
Devamını gör »Yakın Geleceğin Uzay Savaşları
Savaşlar günümüzde havada karada ve denizde yaşanıyor. Yakın bir tarihten itibaren artık uzay da savaşlara sahne olabilir. Tabii uzmanlara göre uzay savaşları Star Wars’taki gibi olmayacak. Yani hızlı sortiler, uzay araçları arasında it dalaşı gibi şeyler, yakın gelecekteki bir uzay çatışmasında mümkün değil. Gelecekte yaşanması muhtemel uzay savaşları düşünülenin aksine oldukça yavaş ve uzun vadeli planlanmış olacaktır. Yani oldukça dikkatli …
Devamını gör »Uygarlığımızı Bekleyen Tehlike: Uzay Kirliliği
Yönetmenliğini Alfonso Cuarón’un üstlendiği Yerçekimi (Gravity) filmini izleyenler, uzay çöplerinin yaratabileceği olası bir dehşeti iliklerinde hissetmişti. Filmin kurgusunda Ruslar, görev dışı kalan bir uyduyu imha ediyor ve ortaya saçılan enkaz o sırada Hubble Teleskobu’nun bakımı için uzayda bulunan ekibi ölümle burun buruna getiriyordu. Başrolünü Sandra Bullock ve George Clooney’nin paylaştığı film sadece drama yönüyle değil, uzay kirliliği tehlikesine yönelik yarattığı …
Devamını gör »Solaris Neden Yeniden Çekilmeli?
Stanislaw Lem’in unutulmaz eseri bugüne kadar üç kez sinemaya uyarlandı. Rus yönetmen Andrei Tarkovki tarafından 1971 yılında yapılan uyarlama, genellikle Steven Soderberg tarafından yapılan 2002 yapımı uyarlamaya yeğ tutulur. Tarkovski filminin başarılı olduğunu kabul etmekle birlikte, bana göre her iki film de sinemanın ifade olanaklarını tam olarak kullanmamış ve son tahlilde romanın hakkını verememişlerdir. Bunun nedeni olarak kısmen romanın felsefi …
Devamını gör »Çin’in Uzay İstasyonu Tiangong-1 Dünya’ya Ne Zaman Düşecek?
Çin’in ilk uzay istasyonu Tiangong-1‘in birkaç hafta içerisinde Dünya’ya düşmesi bekleniyor; ancak bilim insanları 8.5 tonluk modülün tam olarak nereye çarpacağını belirleyemiyor. ABD destekli Aerospace Corporation, aşağı yukarı Nisan ayının ilk haftasında Tiangon-1‘in Dünya atmosferine tekrar gireceğini tahmin ediyor. Avrupa Uzay Ajansı ise modülün 24 Mart ve 19 Nisan arasında düşeceğini söylüyor. Çin, 2016 yılında Tiangong-1‘in kontrolünü kaybettiğini ve modülü …
Devamını gör »Babylon 5 Bölüm Özetleri
“İnsanoğlunun Üçüncü Çağı’nın başlangıcıydı. Dünya-Minbari Savaşı’ndan 10 yıl sonra. Babylon Projesi, gerçeğe dönüştürülmüş bir rüya idi. Amacı: İnsanların ve uzaylıların birlikte geçinebilecekleri bir yer yaratarak yeni bir savaşı önlemek. Diplomatlar, dolandırıcılar, girişimciler ve maceracılar için evden çok uzakta bir uğrak limanı. 2,5 milyon ton dönen metal içine sarılmış insanlar ve uzaylılar, gecenin içinde yapayalnız. Tehlikeli bir yer olabilir. Ama barış …
Devamını gör »Isaac Asimov: İnsanlar Dünya’yı Kurtarabilir mi?
Gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu yazarlarından biri olan Isaac Asimov, deneyim ve yetenekleriyle arkasından gelenlere ilham kaynağı olmakla kalmamış, verdiği danışmanlık desteğiyle gelişimlerine de katkı sağlamıştır. Bilimkurgunun sıkı takipçileri bilir ki pek çok ünlü edebiyat ve sinema eserinde aslında Asimovun da katkısı vardır. Verdiği bu destek, bilim danışmanlığından hikaye ve senaryo yazımına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Her ne …
Devamını gör »