Uzay… Nihai hedef… Dev boyutlu, uzayda geçen rol yapma oyunu olan Starfield, Bethesda’nın 30 yıldır çıkardığı ilk yeni fikri mülk. Uzun yıllardır geliştirilen ve ister istemez beklenti oluşturan oyun, nihayet oyuncularla buluştu. Bethesda, bazı temalar ve fraksiyonlar konusunda başka oyunlarından biraz kopya çekmiş olsa da Starfield epik boyutlarda ve bazen şaşırtıcı derecede güzel görünen bir uzay macerası. Hatta, sonda söyleyeceğimizi …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uzay Yolculuğu
Işık Hızında Seyahat Etmek
Fütürist Manifesto’da Filippo Tommaso Marinetti, hızın artık yeni bir estetik biçimi olduğunu duyurur. Fütüristler ilerleyen zamanlarda hızı, şiddeti ve dünyanın karşı konulmaz değişimini yücelten eserler ortaya koyar. Bu eserlerin en ikonik parçaları yarış arabaları ve uçaklarla süslenmiş olmalarıdır. Onlara göre, çift kanatlı SIA 7B keşif ve bombardıman uçağı, Ayasofya’dan ya da Notr Dame’dan çok daha mühim bir sanat eseridir. Çünkü …
Devamını gör »Geleceğin Teknolojisi: Yapay Yerçekimi
Yapay yerçekimi, yerçekim kuvvetini taklit etmek için uzay aracında bir eylemsizlik kuvvetinin yaratılmasıdır. Bu düşünce, “Star Trek” gibi bilimkurgu yapımlarında sıklıkla karşımıza çıkar, ancak gerçek uzay araştırmaları için planlanan istasyon ve gemilerde yapay yerçekimi oluşturmanın birçok avantajları vardır. Bu nedenle bilim insanları, uzayda yapay yerçekimi yaratma yöntemleri üzerinde çalışmaktadır. Yapay yerçekimi, uzay görevlerini kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda potansiyel uzay turizmi …
Devamını gör »Bilimkurguda Müdahalesizlik Olarak “Birinci Emir”
Her ne kadar uzaylı türlerle (bizim bildiğimiz kamusal) bir ilk temas gerçeklemişse de, bilimkurgunun sorunsallaştırdığı konulardan biri de farklı türde gelişmişlik seviyelerine sahip uygarlıklar arasındaki ilişkinin nasıl olacağı ya da nasıl olması gerektiğidir. Evren çok büyük. Yaşam her yerde aynı anda başlamıyor. Biz dünyalılar heyecanla ve umutla uzaylı ziyaretlerini gözleyip rutinleşmiş yaşamımıza bir hareket getirmelerini bekliyoruz. Bununla birlikte, ziyaret edilmesek …
Devamını gör »Düşük Bütçe İle Boyundan Büyük İşlere Kalkışmak: Magellan
Görsel efektler yerine temelde yatan fikirlere odaklanan düşük bütçeli filmlerin çoğu zaman “blockbuster” tabir edilen dev bütçeli filmlere taş çıkaracak kadar iyi olduğu bir gerçek; Moon ve Dark Star akla gelen ilk örnekler. Elbette bu durum her zaman geçerli değil, ama geçerli olduğu durumlarda da filmde emeği geçenlerin o yaratıcı enerjisi kendini hemen belli ediyor. Öte yandan kimi zaman fikirlerin …
Devamını gör »Ad Astra ve Düşündürdükleri
Şunu kabul edelim artık, Holywood bize asla istediğimizi veremiyor. Öte yandan bu çalışkan sektör, bize daima bir şeyler veriyor; ama bir filmde verdiğini, diğerinde eksik bırakıyor ya da birinde eksik bıraktığını, diğerinde tamamlıyor. Holywood kendisinden mükemmel yapıtlar bekleyenlere omuz silkerek, “Bademli karamelli dondurma yok, onun yerine çilekli ya da limonlu ister misiniz? Ayrıca karamelli keklerimizi deneyebilirsiniz,” diyerek gülümsüyor. Star Wars’ın …
Devamını gör »High Life: Uzayda Tabular Yıkılabilir mi?
Fransız sinemasının çağdaş auteur yönetmenlerinden Claire Denis’in ilk bilimkurgu (aynı zamanda ilk İngilizce çektiği) filmi High Life, 2018’de Toronto Uluslararası Film Festivalinde seyircilerle buluşmuştu. Anlam itibariyle “yüksek (seviyedeki) hayat” demek olan High Life, Claire Denis’in aktardığına göre büyüdüğü Fransız Afrika sömürge bölgesinde siyahilerin beyazların yaşamları için de kullandıkları bir tabir. Film, tabu konulara eğilmesi ve insan doğasının vahşi gerçekliğini sergileyen …
Devamını gör »İlk Önce Uzaylı Robotlarla mı Karşılaşacağız?
NASA uzmanları, 2020’li yıllarda Mars’a insanlı uçuşun mümkün olduğunu düşünüyordu. Ancak günümüzde, önümüzdeki 10 yıl için planlanan ciddi bir proje görünmüyor. Çünkü Mars’a ulaşacak 6 aylık yolculuk boyunca insanların ihtiyaç duyacakları koşulları sağlamak için özel bir mekik tasarımı gerekiyor. Ve bu projenin 500 milyar dolar maliyete ulaşması bekleniyor. “2001: A Space Odyssey”, “Passengers”, “Alien” gibi birçok bilimkurgu filminde, gezegenler arası …
Devamını gör »Bilimkurguda Evrim
Bilimkurgu bir edebi anlatım uğraşı, bir temaşa sanatıdır. İyi üretilmiş bir bilimkurgu eseri, ağırbaşlı bilimsel makalelerin sıradan insanlara ulaşmasında önemli rol oynar. Çünkü bilimkurgu bir anlatıdır, öyküleştirmedir. Çok zor bir bilimsel konuyu, öyküleştirerek herkesin basitçe anlamasını sağlayabiliriz. Tıpkı Edwin A. Abbott’ın Düz Ülke’de yaptığı gibi. Bildiğiniz üzere boyut gibi karmaşık bir bilimsel mesele, bu romanda herkesin anlayabileceği son derece keyifli …
Devamını gör »Bilimkurguda Bir Kayıp Halka: Across the Zodiac
Çoğu yetişkinin, özellikle erkeklerin, hiç yaşamamış olmayı diledikleri bir dönem varsa o da ergenliktir. Fizyolojik gelişimin ivme kazandığı ergenlik dönemi erkeklerde çirkinliğin, oturmamışlığın vesikası gibidir. Orantısız büyüyen uzuvlar, boru gibi bir ses, sivilceler, tüylenmeler ve yüksek özgüvenle desteklenmiş bir şuursuzluk… Tüm bunlar, yetişkinliğe geçişin dönüşüm sancılarıdır aslında. Bunları atlatan aklıselim bir birey, daha dengeli bir fiziksel ve zihinsel yapıya kavuşarak …
Devamını gör »