Etiket Arşivleri: Uzayda Piknik

Bilimkurgu Klasikleri: Filmini mi İzlesem, Kitabını mı Okusam?

On yıl kadar önce yazarlık merakımın rotasını bilimkurguya çevirdiğimde, bilimkurguya dair ‘ölmeden önce okunacaklar’ ve ‘ölmeden önce izlenecekler’ listesinin epey kalabalık olduğunu fark ettim. O sıralar yoğun bir iş temposunun içindeydim; zamanımı ne kadar etkin kullanırsam kullanayım, dağ gibi birikmiş bilimkurgu külliyatına hâkim olmak uzun yıllarımı alacak gibi görünüyordu. Bilimkurguya dair genel manzaraya kısa sürede hâkim olabilme kaygısıyla iki karar …

Devamını gör »

Bir Strugatski Kardeşler Klasiği: Uzayda Piknik

Rus bilimkurgu yazarları Boris ve Arkadi Strugaski biraderlerin 1972 tarihli romanı Uzayda Piknik (orijinal adıyla Piknik na obochine yani “Yol Kenarında Piknik”), ülkemizde Tarkovsky tarafından çekilen Stalker filmiyle ve hikayeden oldukça bağımsız bir uyarlama olan S.T.A.L.K.E.R. oyun serisiyle hatırlanıyor. Ayrıca yakın zamanda gösterime giren Yok Oluş filmine ve filmin uyarlandığı Southern Reach üçlemesi gibi eserlere ilham kaynağı olmasıyla hâlâ güncelliğini …

Devamını gör »

Bilimkurgucu Biraderler: Arkady ve Boris Strugatsky

strygatsky kardeşler

Arkady ve Boris Strugatsky, son derece geniş hayran kitleleriyle en bilinen Sovyet-Rus bilimkurgu yazarlarındandır. 1960’lı yıllarda Rus bilimkurgu literatürünün manevi liderleri konumuna geldiler ve günümüze kadar nüfuzları değişmeden kaldı. Pek çok nesil kitaplarıyla yetiştirildi ve benzersiz tarzlarıyla sevildiler. Kardeşlerin erken dönem eserleri belli bir özelliğe sahip olmamakla birlikte, rol modelleri olan Sovyet paleontologu ve bilimkurgu yazarı Ivan Yefremov‘u andırıyordu. Romanları, diğer bilimkurgu …

Devamını gör »

Gelişmiş Teknolojiyle Karşılaşmanın Yarattığı Şok: Kargo Kültü

kargo kultu

1939’dan 1945’e kadar süren II. Dünya Savaşı, insanlık üzerinde onulmaz yaralar açmış ve dünya tarihinin en büyük savaşı olarak kayıtlara geçmiştir. 100 milyondan fazla askerin cepheye sürülmesi bir yana, katılımcı devletlerin tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini bu savaş için seferber ettikleri ortadadır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı için …

Devamını gör »

Stalker Üzerine Bir Değerlendirme

stalkerbg

Tarkovski’nin Stalker adlı filminin bilimkurgu kapsamına girip girmediği konusunda anlaşmazlık söz konusu. Bana kalırsa Stalker, bilimle maneviyat ilişkisini ele almak bakımından ucundan kıyısından da olsa bilimkurguya dâhil. Yine de daha çok felsefî bir eser. Tren istasyonuna yakın bir evde yaşayan çift büyüsü bozulmuş bir Dünya’da, Sovyet kahverengisi diyebileceğim tonlarda, sıkıcı, rutin, donuk bir yaşam sürdürmektedir. Ailenin erkeği, herhangi bir maddi …

Devamını gör »

Dünyalı Gözüyle Dünya Dışı Teknoloji

Gereksinime uygun araçların üretilebilmesi için zekâ, bilgi ve yetenek en önemli ön koşuldur ve zaten bu uğraşların tamamına da teknoloji adı verilir. Kuşkusuz belli bir zekâ düzeyine ulaşmayı başaran her canlı teknoloji üretmek zorundadır ve teknoloji üretme süreci de alet kullanımıyla başlar. İnsanın iki ayak üzerinde yürüyebilmesiyle birlikte ellerini kullanım alanı artmış ve bu da büyük bir ilerlemenin fitilini ateşlemiştir. …

Devamını gör »