Etiket Arşivleri: Vakıf

Seldon Planı’nı Rayından Çıkaran Mutant: Katır

asimov vakif katir

“Samanyolu tarihindeki önemli kişiler arasında, hakkında Katır kadar az şey bilinen bir başkası daha yoktur. Ününün dorukta olduğu dönemlere ait bilgiler bile rakiplerinin ve büyük ölçüde de genç bir gelinin aracılığıyla elde edilmiştir.” – Galaktik Ansiklopedi Takvim sistemi hakkında not: Galaktik İmparatorluk’un çöküşüyle birlikte Galaktik Çağ’ın kapandığı, Vakıf Çağı’nın başladığı kabul edilir. Hari Seldon’ın ölüm tarihini de barındıran 12069’üncü Galaktik …

Devamını gör »

Büyük Veri Geleceği Tahmin Edebilir mi?

Büyük Veri sayesinde geleceği tahmin edebiliriz. Birçok kişi, “E ne olmuş yani?” diye sorabilir. Ekonomide, jeopolitikte, insan sağlığında veya sadece hava tahminlerinde eğer gelecek karanlıksa bunu önceden bilmenin ne anlamı var? Tabii ki geleceği bilmeyi istemek tamamen insani bir durum. Geleceği tahmin etme yeteneği tarih boyunca insanların hep ilgisini çekti. İncil’den Nostradamus’un kehanetlerine kadar geleceği anlatan tüm renkli hikâyeler ilgi …

Devamını gör »

Çarpık Bir Asimov Uyarlaması: Foundation

foundation

Isaac Asimov’un henüz yirmili yaşlarındayken yazmaya başladığı Vakıf Serisi, bilimkurgu edebiyatının çağımızdaki en sevilen ve bilinen eserleri arasında. 1966’da, Hugo komitesince bir kereye mahsus olarak verilen “tüm zamanların en iyi kitap dizisi” ödülünü kazandığını ve üstelik de bunu Yüzüklerin Efendisi gibi güçlü bir rakip karşısında başardığını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Dolayısıyla sadece bir bilimkurgu dizisi olarak değil, başlı başına bir edebiyat şaheseri …

Devamını gör »

Roland Emmerich’in İptal Edilen Vakıf’ından Konsept Çizimler

foundation-konsept-cizimler-roland-emmerich

Şu sıralar Apple dizi uyarlaması ile bolca konuşulan Isaac Asimov‘un Vakıf Serisi, yıllar boyunca pek çok yapım şirketinin iştahını kabarttı. Ancak değişken karakterleri, zamansal sıçramaları, kesitli anlatıları ve uzak gelecek betimlemeleriyle hem yönetmenlerin hem de senaristlerin gözünü korkutuyor, yapım şirketlerini geri adım atmaya zorluyordu. Öyle ki, zaman içinde pek çok proje ya başlamadan iptal edildi ya da ilerleyen safhalarda işin …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Cep Bilgisayarları

asimov

Aslına bakarsanız, Isaac Asimov sadece bir yazar değildi, aynı zamanda roman da yazan bir fütüristti. Asimov’un bilim sevdasının mı yoksa bilimkurgu merakının mı önce geldiğini söylemek zor, ama birbirlerini şekillendirdikleri kesin. Asimov, 2 Ocak 1920’de Petrovichi, Rusya’da doğdu. 3 yaşındayken, ailesi Brooklyn’e taşındı ve orada bir şekerci dükkanı açtı. İlk kez orada, kendisini bilimkurgu dünyasına iten ve yazılarına ilham olan …

Devamını gör »

Apple TV’nin Vakıf Dizisi Kitaplardan Ne Kadar Farklı?

Kitapları okumamış olsanız bile, Isaac Asimov hayranlarının Apple TV+ tarafından çekilen Vakıf dizisine bolca çemkirdiğini görüp mutlaka kendinize şu soruyu sormuşsunuzdur: Gerçekten de dizi, kitaplardan çok mu farklı? Cevap: Kesinlikle evet. Dizi kaynak materyali harfi harfine takip etmekten ziyade, Asimov evreninde geçen ve piyasada iş yapacağına inanılan bir hikâye yaratmakla ilgileniyor. Dizi ile kitaplar arasındaki tek benzerlik temel konudan ibaret: …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #5

bilimkurgu edebiyati

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır,” sözü kuşkusuz bir klişeden çok daha fazlasıdır. Bunu anlatırken değinilecek noktalar ise sanılanın aksine birden fazla. Bu doğrultuda kurgunun niteliğini vurgulayan birçok yöne sahip olduğunu söylemek gerek. Öncelikle klasik edebiyat geleneğine mensup ya da geleneği sürdüren yazarlar gerçeğe hangi anlayışla bakarlarsa baksınlar, baktıkları aynı gerçekliğe tekabül etmektedir ve metinler genel anlamda sanatçının zihnindeki tezahürü ölçüsünde şekillenmektedir. …

Devamını gör »

Iron Maiden’ın Somewhere in Time Albüm Kapağındaki BK Göndermeleri

iron maiden Somewhere in Time

Yeni Dalga İngiliz Heavy Metal‘inin en güçlü temsilcisi olan Iron Maiden grubunun 1986 yılında çıkardığı “Somewhere in Time “ albümü, grubun hayranlarının ve heavy metal dinleyicilerinin en sevdiği albümlerden biri oldu. Ayrıca albüm, kapağıyla da müzik tarihinde çok özel bir yer edindi. Grubun maskotu Eddie’nin yaratıcısı olan ve birçok albüm kapağını çizen Derek Riggs, Somewhere In Time albümünün kapağında muhteşem …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 5 Olağanüstü Ekümenopolis

bilimkurgu ekumenopolis

Bastığı referans kitapları ve özellikle de sözlükleriyle ünlü Merriam-Webster, ekümenopolisi şöyle tanımlar: “Gelecekte karşılaşılması olası görülen, bütün bir gezegeni kapsayan tek bir şehir.” Evet, en basit anlamıyla bir ekümenopolis, tek bir şehrin, gezegenin her santimetrekaresini kapsadığı bir gelecek dünyasıdır. Ekümenopolis, bilimkurguda uzun zamandır kullanılan bir konudur. İşte bilimkurgu yapımlarından 5 olağanüstü ekümenopolis örneği… Coruscant Coruscant, Star Wars evrenindeki birçok ekümenopolisten biri …

Devamını gör »

Foundation Dizisine Dair Bildiklerimiz

Apple_TV_Foundation_key_art_sh_cr

Isaac Asimov‘un, Star Wars ve Star Trek başta olmak üzere birçok kült bilimkurgu yapıtına esin kaynağı olmuş roman serisi Vakıf‘ın, Apple TV+ uyarlamasında başrolleri Jared Harris ve Lee Pace üstleniyor. Salgın müsaade ederse dizinin 2021 başlarında çıkması bekleniyor. Isaac Asimov’un 1951 tarihli epik bilimkurgu romanı Vakıf’ı yayımlamasının üzerinden 70 yıldan fazla zaman geçti. Kitap ve devam kitapları (1952 tarihli Vakıf …

Devamını gör »