Etiket Arşivleri: Vakıf Serisi

Büyük Veri Geleceği Tahmin Edebilir mi?

Büyük Veri sayesinde geleceği tahmin edebiliriz. Birçok kişi, “E ne olmuş yani?” diye sorabilir. Ekonomide, jeopolitikte, insan sağlığında veya sadece hava tahminlerinde eğer gelecek karanlıksa bunu önceden bilmenin ne anlamı var? Tabii ki geleceği bilmeyi istemek tamamen insani bir durum. Geleceği tahmin etme yeteneği tarih boyunca insanların hep ilgisini çekti. İncil’den Nostradamus’un kehanetlerine kadar geleceği anlatan tüm renkli hikâyeler ilgi …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Gezegenleri #1

asimov gezegenler

Isaac Asimov, yazarlık kariyeri boyunca birçok romana ve öyküye imza atmış bilimkurgunun en önemli yazarlarından biri. Öykülerinin yanı sıra kaleme aldığı üç önemli seri de onun ve bilimkurgu edebiyatının başyapıtlarından: Robot Serisi, Vakıf Serisi ve İmparatorluk Serisi… Bu üç seri birbirleriyle bağlantılı olayları ve karakterleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle Asimov’un basit anlatımı ve kurgudaki başarısı, okurlarına müthiş bir şölen sunuyor. Bu …

Devamını gör »

Elon Musk’ın Vakıf Serisine Dair Görüşleri

Ashlee Vance’ın kaleme aldığı  “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future” kitabına göre, Elon Musk küçüklüğünden itibaren insanlığın kaderi için “kişisel bir sorumluluk” duygusuna sahipti. Kitap sevgisi ve onlardan aldığı dersler, yenilenebilir enerjiden tutun da uzay teknolojisine kadar Musk’a ilham veren en önemli unsurdu. Musk’ın okunmasını önerdiği bu kitaplardan biri de ünlü bilim insanı ve bilimkurgu …

Devamını gör »

Psikotarihin Babası: Hari Seldon

hari seldon vakif

Hari Seldon, Isaac Asimov‘un Vakıf serisinin aydın, entelektüel kahramanıdır. Trantor’da bulunan Streeling Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yaptığı sırada, geleceği tahmin etmesini sağlayan kuramsal psikotarih disiplinini geliştirir. Klasik Vakıf üçlemesinde sadece birinci kitabın (Vakıf) ilk bölümünde yaşayan bir tipleme olarak karşımıza çıkar. Seldon Krizi olarak anılan dönemlerde ise önceden kaydedilmiş holografik bir görüntü olarak belirir ve Vakıf’ı girdiği çıkmazlardan kurtarmaya …

Devamını gör »

Vakıf Dizisinin Çekimlerine Kasım Ayında Başlanıyor

Geçtiğimiz dönem Apple TV’nin, Isaac Asimov tarafından kaleme alınan ve bilimkurgu edebiyatının köşe taşları arasında gösterilen Vakıf Serisi‘ni dizileştireceğine dair haberler gündeme bomba gibi düşmüştü. Yapılan bir açıklamayla, dizinin çekimlerine 11 Kasım 2019’da başlanacağı duyuruldu. Neredeyse her bilimkurgu hayranının kitaplığını süsleyen seri, milyonlarca gezegene yayılmış Galaktik İmparatorluk’un adım adım çöküşe doğru ilerleyişini ve Hari Seldon adında bir matematikçinin bu çöküşün …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #3: İkinci Vakıf

Heybetli Galaktik İmparatorluk’un on bin yıllık saltanatı ağır ağır çökerken, sahneye psikotarih biliminin babası Hari Seldon çıktı. O hem bir dahi hem de bir idealistti. İmparatorluğun çöküşüne seyirci kalmaktansa, binlerce yıla yayılan dâhiyane bir plan geliştirdi. Eğer plan başarıya ulaşırsa, imparatorluğun çöküşünü takiben ortaya çıkacak karanlık çağlar en az kayıpla atlatılacak ve Vakıf da galaksinin yeni hâkimi olacaktı. Terminus adlı …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #2: Vakıf ve İmparatorluk

“Muazzam bir imparatorluktu bu… Adına Samanyolu denilen görkemli ikili sarmalın bir kolundan diğerine dek, milyonlarca gezegeni kapsayarak uzanıyordu. Çöküşü de hem heybetliydi hem de uzun… Çünkü çok yüksek bir doruktan düşecekti.” Vakıf ve İmparatorluk, Vakıf Serisinin yayımlanma sırasına göre ikinci, kronolojik olaraksa dördüncü romanı. Serinin beş kısa öyküden oluşan ilk romanı Vakıf’tan farklı olarak, bu sefer iki uzun öykü ile karşı …

Devamını gör »

Apple’dan Vakıf’ın Dizi Uyarlaması İçin Onay Geldi

Nisan’da Deadline, Apple’ın diğer orijinal içerik teklifleriyle birlikte, Netflix, Amazon ve Disney gibi devlerle yarışabilmek için Vakıf uyarlamasının gündemde olduğunu yazmıştı. Dizinin planlanan ilk sezonu on bölüm olacaktı. Dizinin yapımcı kadrosuda David S. Goyer (Batman Begins ve Man of Steel’dan tanıdığımız) ve Josh Friedman (Terminator: The Sarah Connor Chronicles ve yakında gelecek olan Snowpiercer’ın dizilerinin yaratıcısı) bulunuyor. İkili, geçen yıl …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası

“Edebiyat” ve “bilimkurgu” sözcükleri yan yana geldiğinde çoğu kişinin aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Kemik çerçeveli gözlüğü, kovboy kravatı ve uzun faulleriyle belleklere kazınan imgesi, sayısız okurun zihninde bilimkurguyla eş anlamlı bir değere bürünmüştür. O, hayatı boyunca 500’den fazla kitap kaleme almış üretken bir yazar, iflah olmaz bir okur, Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış bir bilim insanı, amansız bir …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Psikotarihi Gerçek Olabilir mi?

Asimov

Isaac Asimov’un klasikleşmiş ve Tüm Zamanların En İyi Serisi Hugo Ödülü’nü almış eseri Vakıf’ta, matematikçi Hari Seldon psikotarih kullanarak geçmişte olanları modelleyip geleceği tahmin eder. Öyle ki, kitaplara göre önündeki birkaç bin yılı çok isabetli bir şekilde öngörebilmiştir. Bilindiği üzere Hari Seldon ve tahminleri gerçek değil, kurgusal yaratımlardır. Peki ama gerçekten böyle bir şey bilimsel olarak mümkün mü? Kitaplarda Seldon’ın psikotarihi, imparatorluğun …

Devamını gör »