Etiket Arşivleri: VHS

film koleksiyonerligi

Film Koleksiyonculuğu Direniyor

70’li yılların sonlarında video kaset formatlarının (VHS, Betamax) ortaya çıkışı ve buna paralel olarak video film mağazalarının yaygınlaşmaya başlaması, yedinci sanat tutkunları için bulunmaz bir fırsattı. Her ne kadar analog temelli Videodisc (The Capacitance Disc) sektörde alternatif olmaya çalışsa da, kırılgan yapısı yüzünden piyasada tutunamadı. Dolayısıyla kaset formatları, ergonomik tasarımlarıyla sinemaseverler tarafından uzun yıllar kabul gördü. Video mağazaları adeta toplanma …

Devamını gör »
VHS

Yitip Giden Koleksiyonlar

80’li yılların sonlarına doğru SB Products ismindeki firma Star Wars figürleri üretmişti. Fakat üretilen figürlerde bir tuhaflık vardı: Karakterlerin görünüşleri ve adları orijinal yapım ile farklılıklar gösteriyordu. Örneğin, Dart Vader “Kara Lider”, Chewbacca “Aslan Adam”, C-3PO ise “See Threep (C.PO.)” olarak adlandırılmıştı. Kutusunda Head Man ve Blue Stars olarak isimlendirilen karakterler ise filmlerde olmayan figürlerdi. Özellikle bu iki hayali karakter, …

Devamını gör »
Video Kiralama

Video Kiralama Günleri

70’li yılların sonlarından itibaren ticarî faaliyetlere başlayan video film kiralama mağazaları, 80’li ve 90’lı yıllarda en güçlü dönemlerini yaşadı. Özellikle 80’li yılların popüler kültüründe önemli bir yere sahip olan bu mağazalar, aynı zamanda kitlelerin de buluşma noktalarından biriydi. Metrekare olarak geniş alanlara yayılan bu mağazalarda, sıralı raflara dizilmiş binlerce film bulunmaktaydı; filmler kategorilerine göre sıralanmaktaydı. Binlerce film arasında kaybolurken, popüler …

Devamını gör »

Retrofütürizmin Aynalı Dolabı: Vaporwave

Gün batımı sonsuzluğa sarkıyor. Ciklet pembesi, gülkurusu, turkuaz ve tropikal yeşillikler ile dolu her yan. Uçsuz bucaksız bir okyanus kıvranıyor. Issız adalar distopik bir yalnızlık içinde, adalarda palmiyeler, terkedilmiş alışveriş merkezleri var. Suyun sathında nostaljinin hüzünlü ışığı mücessem bir his ve orada dans ediyor yunuslar. Gökyüzünde Roma büstleri, kasetler, VHSler, Windows 95, simetri, anime kültürü ve yirminci yüzyılın son çeyreğinden …

Devamını gör »
Amatör Filmcilikte Dron Teknolojisi

Amatör Filmcilikte Dron Teknolojisinin Avantajları

Her yeni çıkan teknolojide olduğu gibi, ilk satışa çıkan dronlar da yüksek fiyat etiketine sahipti. Ürünlerin zamanla fiyat olarak belli standartlara ulaşması, herkesin erişebileceği bir teknoloji haline gelmesini sağladı. Elektronik marketlerde farklı büyüklük ve donanım çeşitliliğine sahip olmaları, ihtiyaca ve bütçeye göre geniş bir yelpaze sunuyor. Bu durum, kısa film ve amatör filmcilikle uğraşanlar açısından büyük bir avantaj teşkil ediyor. …

Devamını gör »
dunyayi-kurtaran-adam

Türk İşi Star Wars: Dünyayı Kurtaran Adam

1979 yılında Türkiye’de doğdum. Hayatımın ilk 8 yılındaki tüm TV kültürüm, ülkedeki tek kanal olan devlet yönetimindeki TRT’den ibaretti. Ülkenin tek kanalı, sayısız TV programı arasından nasıl olduysa Star Wars’u seçti ve yayın haklarını satın aldı. TRT’deki programcılar Star Wars’un yarattığı sıçramayı fark eder etmez, TNT’nin Esaretin Bedeli filmini sürekli döndürmesi gibi sık sık yayınlamaya başladılar. 4, 5 ve 6 …

Devamını gör »

Film İzleme Kültürü

Film izlemek bir tutku ve kültürdür. Birçoğumuzun hayallerini ve ideallerini filmler şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Çocuklukta izlenen yapımların kişi üzerindeki etkisi kuşkusuz yetişkinlikte olduğundan çok daha fazladır. Çoğumuz okul sonrası yaşamında mesleki ideallerini gerçekleştirememiş olsa da, çocukluk dönemimizde izlediğimiz filmler hepimizin hayal gücünü zenginleştirip geleceğine katkıda bulundu. Bir gece öncesinden televizyonda izlenen filmler hemen ertesi gün büyük bir …

Devamını gör »