Etiket Arşivleri: Vladimir Harkonnen

Dune: Kum Solucanları

1965 yılında Frank Herbert tarafından başlatılan, oğlu Brian ve tanınmış bilimkurgu yazarı Kevin J. Anderson tarafından ise devam ettirilen destansı Dune serisinin kronolojik sonu bu eser ile geliyor. 2007 yılında yayımlanan Dune: Kum Solucanları romanı, doğrudan Dune: Dune Avcıları‘ın bittiği noktadan devam ediyor. Öte yandan klasik Dune serisinin son hikayesi olan Chapterhouse: Dune‘un da devamı niteliğinde. Frank Herbert’ın 1986 yılındaki …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #1

Darth Vader

Eğer filmlerde adeta kötülük yapmak için doğmuş karakterler yer almasaydı, şüphesiz ki çoğu filmi izlemek can sıkıcı olurdu. Başkahramanların bu kötü adamlarla –ve elbette kadınlarla- zorlu ve ölümcül mücadeleleri, onların zaaflarını ve güçlerini sınayarak gerçek potansiyellerini açığa çıkarmakta. Söz konusu bilimkurgu filmleri olduğundaysa işler biraz çetrefilleşiyor. Bu sefer kötülük, bazen bir uzaylı yaratığın bazen de bir robotun bedeninde vücut bulabiliyor, …

Devamını gör »

Bir Dune Hikayesi: Kan ve Su

Dune‘un onbinlerce yılı bulan kurgusal tarihindeki pek çok olay aydınlanmayı beklemektedir. Bunların bazıları kısa hikaye olarak Frank Herbert tarafından, çoğunluğu ise oğlu Brian Herbert ve başarılı bilimkurgu romanları ile tanınan Kevin J. Anderson tarafından anlatıldı. İşte, “Su ve Kan” (Water and Blood) da bu kısa hikayelerden biri. Bu kısa hikaye, 2011’de yayımlanan Tales of Dune‘da sürpriz bir şekilde Bonus Materyal olarak okurlarıyla buluştu. Bu nedenle kitabın kapağında dahi …

Devamını gör »

Edebiyattan Mini Diziye: Children of Dune

ChildrenOfDune04

Dune mini dizisinin başarısının ardından gözler vakit kaybetmeksizin serinin geri kalanına çevrildi. Klasik Dune romanlarının televizyon hakları alınmış, ancak 2001 yılına kadar hikayenin devamı için herhangi bir adım atılmamıştı. Roman dizisinin geri kalanında hikaye çok daha farklı hızda ve örgüde ilerliyordu. Özellikle ikinci roman hakkında ne yapılacağı tartışma konusuydu. Her şeyden önce ikinci roman oldukça kısaydı. Sonunda ikinci roman (Dune Mesihi) …

Devamını gör »

Edebiyattan Mini Diziye: Dune

FrankHerbertsDune01

Usta yazar Frank Herbert‘in dünyaya armağan ettiği ve anlatılmış en etkileyici hikayelerden biri olan Dune‘un beyaz perdeye aktarılması, serinin ilk kitabının yayımlandığı yıldan (1965) itibaren hep akıllardaydı. 1970’li yıllarda yapılan birçok denemenin ardından, ilk kez zamanının en etkileyici yönetmenlerinden biri olan David Lynch tarafından 1984 yılında beyaz perdeye aktarıldı. 2 saatin üzerindeki süresiyle o zamanlara göre oldukça uzun olmasına rağmen hala …

Devamını gör »

Dune’un Gizli Tarihi

Frank Herbert‘ın Dune (1965) romanı bir bilimkurgu klasiği ve gerçek anlamıyla bir sanat eseridir. Herbert, yüzyılın ortalarında ABD’de ortaya çıkan çevrecilik akımından, Avrupa feodalizminden, Orta Doğu petrol politikalarından, Zen Budizminden ilham alarak tanıdık ve egzotik bir evren yaratmıştır. Kitabın başarısının sırrı sadece yazarın aldığı ilhamlardan değil, dinci fanatizmin geleceği ve aristokratik entrikaların karmaşıklığı ile ilgili zengin ve derin görüşleri, yazarın …

Devamını gör »

Harkonnen Hanedanı Aile Ağacı

Harkonnen

Harkonnen Hanedanlığı, Frank Herbert’ın yazdığı klasik Dune serisindeki önde gelen Büyük Hanedanlıklardan biridir. Sadece bununla kalmaz, Brian Herbert ve Kevin J. Anderson’un yazdığı Hanedanlar serisi ve Cihad serisinde de adından sürekli bahsettirir. Frank Herbert, keskin özelliklere sahip bu hanedanlık için sert seslendirilen bir isim aramıştı. Soğuk savaşın hakim olduğu o yıllarda küçük bir Rus etkisi de fena olmazdı. Telefon rehberinden …

Devamını gör »

Hanedan Üçlemesi #3 – Dune: Corrino Hanedanı

dune-house-corrino

Hanedanlar serisi, Dune: Çöl Gezegeni romanında bahsedilen unutulmaz başlangıca adım adım yaklaşmaktadır. Atreideslerin kendi yurtları olan Caladan‘ı terk etmesine ise daha 15 yıl var… Dük Leto, Atreides tahtına oturmuş ve yaptığı hamleler ile konseyin büyük saygısını kazanmıştır. Atreidesler diplomatik başarıları sayesinde, Ix gezegeni yönetimini çok uzun yıllardır yürüten Vernius Hanedanı ile sağlam dostluklar geliştirmişlerdir. Dune evrenini bilenler hemen anlayacaktır ki Ix demek, …

Devamını gör »

Hanedan Üçlemesi #2 – Dune: Harkonnen Hanedanı

Dune: Atreides Hanedanı adlı ilk “genişleyen Dune evreni” kitabında, Atreides’lerin Arrakis gezegenini yönetmesinden 35 yıl önceki olaylar işlenmişti. Vladimir Harkonnen Arrakis’i devralmış ve giderek artan miktarda bahar hasadı gerçekleştirmektedir. İmparator da baharın sırrını çözmek için planlar yapmaktadır. Serinin ilk kitabı olan “Dune: Atreides Hanedanı‘nın tam da bittiği noktadan “Dune: Harkonnen Hanedanı” başlıyor. Üstad Frank Herbert hikayeyi anlatırken Harkonnen ana gezegeni Giedi Prime …

Devamını gör »

Hanedan Üçlemesi #1 – Dune: Atreides Hanedanı

Dune House Atreides

Frank Herbert, Dune serisini yazarken doğru evren altyapısı oluşturabilmek için her büyük yazar gibi birçok not aldı ve bu notlar üzerinde uzunca düşündü. Sonuçta insanlığa bahşettiği bu edebi miras, hayal gücünün sınırsızlığına ve enginliğine bir methiyeydi. Öldüğü zaman ardında dağ gibi bir not yığını bıraktı ve bu notların bir kısmı sayesinde ölümünden sonra tam iki eser tamamlanabildi. Peki ama geriye kalan diğer …

Devamını gör »