Etiket Arşivleri: WALL-E

“Dünyanın Sonu” Temalı Bilimkurgu Filmleri #2

dunyanin sonu filmler

“Dünyanın sonu, insanlığın sonu değildir; bilakis direnişinin başlangıç noktasıdır.” — Robert Jordan İnsanlık, tarihin başlangıcına olduğu kadar sonuna dair de epeyce spekülasyonda bulunmuştur. Bahsi geçenler kâh rivayet olmuş kâh gerçeğin ta kendisi bilinmiştir. Bunda en büyük etken ise önceki yazıda da değindiğimiz üzere tüm medeniyeti inşa etme motivasyonunu sağlayan hudutsuz meraktır. Merakımızın tazyikiyle diğer canlıların yapamadığını yaparak “şimdi”den sıyrılır ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #3

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

18. yüzyılın kol ve duvar saatlerine olan hayranlığı, Endüstriyel Devrim’in getirdiği baş döndürücü teknolojik ilerlemelerle birleşince çoğunlukla bağımsız yaşam ya da düşünce yanılsamasını oluşturmak üzere tasarlanan bir dizi hünerli mekanik otomatın ortaya çıkmasına yol açtı. Elbette kurgu da gerçeklikten nasibini aldı ve çok geçmeden edebiyatta bir dolu otomatla karşılaşmaya başladık. Öyle ki, kurgusal bilgisayarların izini Jonathan Swift‘in 1726 tarihli ünlü …

Devamını gör »

Bilimkurgu Tarihinin En Kötücül 10 Şirketi

bilimkurgu da kotu sirketler

Bilimkurgu, film ve televizyon dünyasındaki en akıl almaz türlerden biri olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun karanlık tarafını sergilemekten de geri durmaz. Bilimkurgunun tanımlayıcı bir bileşeni de her zaman kötücül şirketlerin açgözlülüğü ve de gücü elinde bulunduranların bitmez tükenmez ilerleme arayışıdır. Her şeyi tüketen mega-şirketlerden vicdansız teknoloji devlerine kadar, bilimkurgu dünyası sadece kendi kârlarını düşünen şirketlerle doludur. Servetlerini ister insan …

Devamını gör »

Bilimkurgunun First Lady’si: Sigourney Weaver

sigourney weaver

Sigourney Weaver, profesyonel oyunculuk kariyerine 70’lerin başında başladı ve tarihteki en büyük bilimkurgu filmlerinden birinde sergilediği performansla yıldızlığa yükseldi. Ridley Scott‘ın yönettiği 1979 yapımı Alien, gösterimde olduğu dönem gişe rekorları kırdı ve zamanla da ününü pekiştirip mükemmel bir bilimkurgu-korku klasiği haline geldi. Bilinmeyene duyulan korkuyu işleyen yapım, izleyicisini uzayın derinliklerinde gizlenmiş acımasız yaratıklarla tanıştırdı. Neyse ki Weaver için Alien erken …

Devamını gör »

Yıllar Geçti… Wall-E’den Bugüne Ne Değişti?

Tatlı bir şarkı, fakat iç burkan bir manzara ile başlıyor Wall-E. Bizi hazin bakışlı, çipil gözlü, sevimli bir robot karşılıyor. Robotun ismi Wall-E, zaman ise gelecek. Peki, mekân neresi? Bunu anlamak çok uzun sürmüyor. Bir ses şöyle söylüyor: ‘’Aşırı çöp, dünya kaplandı, dünya çapında acil durum ilan edildi…’’  Girişte izleyici tamamen filmin atmosferi içinde olmayabilir. Böyle bir cümle, izleyici filmin …

Devamını gör »

Uzayda Geçen 10 Komik Bilimkurgu Filmi

Spaceballs

Uzay macerası filmleri genellikle uzak uzay yolculuğu, uzaylı karşılaşmaları ve galaksiler arası savaşları içeren ciddi durumları gösterir, ancak temanın alt türü bilim tarihinin en komik anlarını da üretebilir. Hem bilimkurgu hem de komedi filmi seviyorsanız bu listedeki filmleri mutlaka izlemelisiniz. Hikayesi ve komikliği ile büyük beğeni gören ve birçok ödülü silip süpüren uzay filmlerini sizler için derledik. İşte uzayda geçen …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri

Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Yapay Zekâ ve Robotlar

Var olduğumuz günden bu yana merak duygusunun o gizemli büyüsü altında yaşıyoruz. Bıkıp usanmadan sorular soruyor, ulaştığımız yanıtlarla yetinmiyor, daha fazlasını bilmek, daha fazlasını keşfetmek için çabalıyoruz. Bu sonsuz arayış nasıl, ne zaman başladı? Sorulan ilk soru neydi? “Biz kimiz?” ya da “Nereden geldik?” mi? Sahi kimdik biz? Ve nereden gelmiştik? Nefes alıp veriyorduk, canlıydık. Taştan, kayadan farklıydık. Avlanıyor, yiyor, …

Devamını gör »

Yapay Zeka Notları #2

yapay zeka

Son yıllarda yapay zekâ alanında yapılan çalışmalar, bu alanın ilerleyen yıllarda adından daha fazla söz ettireceğini gösteriyor. Özellikle Sophia ile robotik, ifadesiz yüzlerin yerini insanların tüm duygu ve düşüncelerini yansıtan samimi suretlerin alması insanın takındığı yaratıcı tavrın belirli oranda başarı sağladığının kanıtı. Ayrıca yaşanan gelişmeler ve potansiyel fırsatlar, bu alanın ucunun ne denli açık olduğunu da ortaya koyuyor. Yaklaşık 160 …

Devamını gör »

En İyi 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi

Post-apokaliptik (kıyamet sonrası) senaryosu bilimkurgunun altın konularından biridir. Bu alanda birçok yapım karşımıza çıkmıştır. Bu yapımların hepsini listelemek mümkün değildir. Aralarından en iyi 10 film seçildi. Tabii yazının da konusu olduğu gibi bu yapımlara ağırlıklı olarak ”post-apokaliptik” bakış açısı ile yaklaşıldığını unutmayın. 10) Air 10. sırada kendisini Red Dead Redemption adlı efsanevi Rockstar yapımı vahşi batı oyununun senaryo yazarlığından tanıdığınız bir Christian …

Devamını gör »