E-ticaret işletmeleri için doğru yazılım veya altyapı seçimi, başarılarının önemli bir parçasıdır. Özellikle bu yazılım veya altyapı, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmak, siparişleri yönetmek ve müşterilerinizle iletişim kurmak için kullanacağınız temel altyapı olmaktadır. Başarılı bir e-ticaret mağazası için yazılımın işlevselliği, güvenilirliği ve kullanıcı dostu olması gerekmektedir. E-Ticaret yazılımı/altyapısı seçerken bilmeniz gerekenler ise şunlar olmaktadır: İşletmenizin gereksinimlerini ve hedeflerini belirleyin. Hangi özelliklere …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yazılım
Yapay Zekâ ile Görsel Tasarlama: DALLE-2, Midjourney ve Stable Diffusion
1920’li yıllar görece bir refah ve demokrasi dönemiydi. 2020’li yıllar ise berbat başladı ve daha da berbatlaşarak devam ediyor. 1920’li yıllar her şeyin parlak göründüğü ve insanlığın geleceğe dair büyük umutlar beslediği bir dönemdi. 2020’li yıllar ise dünyanın giderek belirsizleşen, fakat her hâlükârda oldukça karanlık görünen bir geleceğe doğru hızla sürüklenmeye başladığı bir dönem. 1920’li yıllar dünyanın teknolojik anlamda yeni …
Devamını gör »Bilimde Devrim Yaratan 10 Algoritma
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Aynı zamanda algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına çok dikkat edilmelidir. Astronomi, biyoloji veya iklim araştırmalarındaki büyük atılımlar söz konusu olduğunda, neredeyse …
Devamını gör »Bilimkurgu Bizi Zararlı Teknolojiden Kurtarabilir
Kasım 2017’de, gelişmiş bir yapay zekâ yazılımın tehlikeleri konusunda uyarıda bulunan akademisyenler ve aktivistlerin piyasaya sürdüğü Slaughterbots adlı kısa film, mikro-dronların siyasi inançlar için binlerce insanı öldürdüğü yakın bir geleceği tasvir ediyor. Bugüne kadar üç milyondan fazla izlenmeye ulaşmasıyla bile, özerk silahların geleceği hakkında kamuoyunda bir tartışma başlatmaya ve Birleşmiş Milletler Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’nde bir araya gelen diplomatlara baskı yapmaya …
Devamını gör »Yapay Zekâ Hastaların Ölüm Zamanını Hesaplayabiliyor
Bilgisayar bilimcileri ve doktorlar, ölümcül hastaların ölüm zamanını hesaplamak için ortaklaşa bir çözüm geliştirdi. Yapay Zekâ, ölüm zamanlarını hesaplayarak ölmek üzere olan hastalara sevdikleriyle veda etme fırsatı sağlayacak. İlk bakışta ürkütücü görünen yazılım, gelecekte iyileşme şansı olmayan hastalar için ölüm zamanını tahmin edecek. Hastalar daha sonra yoğun bakım ünitesinde ölmek yerine palyatif bakıma sevk edilecek. Palyatif bakımın amacı, iyileşmesi imkansız …
Devamını gör »Çocuklar ve Robot Teknolojileri
Günümüzde telefonlar, bilgisayarlar, üç boyutlu oyunlar ile büyüyen nesil için yarının dünyasının daha teknolojik ve dijital olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Geleceği şekillendirecek olan çocukların sınıfları ve ders materyalleri bile değişmeye başladı: Akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar… Aslında robot teknolojileri ile zaten iç içeler. Bir sonraki adımda ise oyun arkadaşları, çalışma arkadaşları veya öğretmenleri robotlar olabilir. Bazı eğitim kurumları, robotik temel ilkelerini …
Devamını gör »Neden Algoritmalar Bilincin Yerini Alamaz?
Bütün elektronik beyinlerin ve bu beyinleri çalıştıran algoritmaların sorunu hep aynı: Döngüseller. Yani çalışabilmeleri için bir başlangıç noktasına geri dönmeleri gerekiyor. Bir algoritma başlangıç noktasına dönmeden önce sayılı işlem yaparak sonlu sayıda yolu tüketmek zorunda. Yani algoritmalar sonlu olmalı. Bunun istisnası, kendin kendini çağıran (rekürsif) algoritmalardır ki yapay zekâ dillerinin pek çoğu bu tür alt yordamlar kullanır. Kendi kendini çağıran …
Devamını gör »Karanlık Çağlar Yeniden mi Geliyor?
Fransa’daki Lasko mağarasına çizilen resimler otuz bin yıldır sapasağlam yerinde duruyor. Mısır yazıtları altı bin yıldır ayakta ve okunabiliyor. Sümer yazıları dört bin yıldır kil tabletlerde kazılı… Öklit’in büyük kitabı Elementler iki bin yıl sonra bile okunabiliyor. Peki teknolojinin parlak örnekleri olan CD-Rom ve flaş belleklerin ömrü ne kadardır dersiniz? Ya da sabit disklerin? Bildiğimiz kadarıyla hiç biri on yıldan …
Devamını gör »Bilgisayarlar Düş Görür mü?
Androidler elektrikli koyun düşler mi? Geçen hafta Googla’dan öğrendiğimize göre yanıt “evet”miş… Hem androidler sadece elektrikli koyunları değil, amiral-köpekleri, domuz-salyangozlarını, kuş-develeri ve balık-köpekleri de düşlerlermiş. “Bütün bunlar da ne?” diye çığlık atmadan önce, aşağıdaki resimleri incelemenizi tavsiye ederiz. Evet, biz de sizin gibi bu resimlerden hiçbir şey anlamadık. Ancak Salvador Dali’nin elinden çıkmış olabilecek olan bu sürrealist hayvanlar (ya da …
Devamını gör »