Hindu kutsal kitabından alıntıladığı “İşte ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” sözüyle akıllarda yer buldu Robert Oppenheimer. Öncesindeki ve sonrasındaki tüm fizikçilerden bir şekilde ayrılmayı ve özel bir kişilik olarak tanınmayı başardı. Kendisinin çelişkili hayatı ve yaptıkları, anlaşılmasını daha da zor hâle getirdi ve ortaya bir bilim insanından ziyade bir Hint prensini andıran bir karakter çıktı: Atom bombasının babası, dünyaların …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yıkım
Türümüzü Devam Ettirebilmek İçin En Az Kaç İnsan Gerekli?
Küresel nükleer savaştan dev bir asteroite kadar, dünyadaki insan yaşamının aniden sona erebileceğini hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların da olacağını varsayarsak, türümüzü devam ettirebilmek için kaç kişi gerekirdi? Kısa cevap, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Farklı felaketler hayatta kalan insanların devam edebilmesi için farklı koşullar yaratacaktır. Örneğin bir nükleer savaş ufak bir buzul dönemini tetikleyebilir. Sağ kurtulanlar radyasyona maruz …
Devamını gör »Post-Apokaliptiğin Edebi Zirvesi: Leibowitz İçin Bir İlahi
Dünyada iki süper güç vardı bir zamanlar ve bu ikisi birbirini bitirmeye kafayı takmış durumdaydı. Ötekini korkutmak ve gerekirse hızla yeryüzünden silmek için durmadan yeni silahlar çıkarıyorlardı. Nagazaki ve Hiroşima’da patlayan atom bombaları bu yeni silahlara kıyasla çata pat düzeyinde kalıyordu. İnsanlar bir gün bu nükleer bombalardan birinin her şeyi sona erdireceğini düşünüyor ve korkuyordu. Bu korku bilimkurguya epey yansıdı. …
Devamını gör »Kıyamet Kaç Çeşittir? Bostrom’un Varoluşsal Riskleri
“Girişin iki adım önüne çıktım. Sağımda yükselen gökdelenler çatılarından dev goriller ısırmış gibi eksik, göğe uzanmış bağırıyorlardı. Yaratıklar gelmeden önceki düzenin mabetleriydi bunlar, ama bir gecede sistem çöküvermişti. Buraların sahipleri benden daha çok üzülmüş olmalılardı; zira benim bir kaybım yoktu. Hatta kazancım vardı: Leyla. Deli kız… Güzel kadın… Uğruna yaşadığım şey.” –Fırıldak / Tevfik Uyar* Hollywood’da sıklıkla işlenen temalardan bir …
Devamını gör »2000 Yıllık Maya Medeniyeti Nasıl Yıkıldı?
Mayaların 1000 yıl önce, kireçtaşından kurdukları görkemli şehirlerini terk etme nedenlerine dair teoriler giderek belirginlik kazanıyor. İspanyol işgalcileri 1517’de Orta Amerika’ya giderken amaçları oradaki Maya medeniyetini yerle bir etmekti. Ama oraya vardıklarında Mayaları zaten o halde bulmuşlardı. Antik dünyanın en ileri toplumlarından biri olan Mayaların kireçtaşından yaptıkları dev binalar terk edilmiş, ormanın bir parçası haline gelmişlerdi. Maya medeniyetinin nasıl sona …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında Kıyamet Senaryoları
Bilimkurgu, var olduğu günden beri sonumuzun nasıl geleceği konusunu işlemekten hep hoşlanmıştır. Mevcut bilimsel buluşlara bir de insanın hayal gücü eklenince, ortaya birbirinden değişik senaryoların çıkması şaşırtıcı değil. Ancak kıyametle ilgili senaryolar sadece Hollywood’un ilgisini çekmiyor. Dünya’nın ya da insanlığın sonu, binlerce yıldır türümüzün aklını meşgul eden konulardan biri. Uygarlık tarihimize dönüp bakacak olursak; insanın, var oluşunu merak ettiği kadar …
Devamını gör »Stargate’in Doymak Bilmez Robotları: Çoğalıcılar
Yarattığı mitolojiyle biz bilimkurgu hayranlarını tam on sezon boyunca peşinden sürüklemeyi başaran Stargate SG-1, göz dolduran karakterlerinin yanı sıra etkileyici varlık tipleriyle de beğeni toplamıştır. İki ayak üzerinde yürüyen insansı türlere ek olarak; yılanımsı parazit Goa’uldlar, gri’leri andıran Asgardlar, saf enerji formuna ulaşarak meleğimsi bir görünüşe bürünen Kadimler ve yanan ateş şeklinde tezahür eden Ori‘lar, ilk akla gelen varlık tipleri arasında gösterilebilir. Kuşkusuz …
Devamını gör »Geçmiş Yüzyılın Gelecek Kaygısı: Fallout
“… Dahası, 21. yüzyılın ortalarında, insanlar Amerikan rüyasından uyanmıştı. Yıllar süren tüketim var olan bütün doğal kaynakların kıtlığına neden olmuş, bütün dünyanın çivisi çıkmıştı. Barış ise uzak bir anıdan başka bir şey değildi.” –Nate Huzurlu bir cumartesi sabahı… Bir yandan kahvenizi yudumlarken bir yandan da gazete manşetlerine göz atıyorsunuz. Belli ki sahibinin köpeğini gezdiren bir hizmetçi robot, kısık bir motor …
Devamını gör »