Etiket Arşivleri: Yıldızlararası

interstellar kapak

Interstellar’da Gördüğümüz 14 Şeye Bilimsel Bir Bakış

Interstellar (Yıldızlararası) filminin bilim danışmanı ve yapımcısı olan Kip Thorne, filmin senaryosundaki bazı noktaları açıklayan ve şu anki fizik anlayışımızla ne derece örtüştüğünü gösteren The Science of Interstellar (Yıldızlararası Bilimi) adında bir kitap yayımladı. Bu yazıda biz elbette bunu yapmayacağız. Nihayetinde bu bir kurgu eseri. Sadece, astrofizikçilerin gerçekte neler gördüklerini ve bunların filmde gördüklerimize kıyasla ne noktada olduklarını açıklamaya çalışacağız. …

Devamını gör »
yildizlararasi iletisim notrino

Yıldızlararası İletişimin Anahtarı Nötrinolar Olabilir mi?

Dünya’yı nihayet terk edebilmemizin ardından farklı yollarla uzayda hayat aramaya başladık, ancak aradan neredeyse yarım yüzyıl geçmiş olmasına rağmen henüz bırakın uzaylı medeniyetlerine, en basit yaşam formlarına dahi rastlayamadık. Gerçekten de evrende yalnız olabilir miyiz? İşin aslı şu ki, bilim insanları yıldızlararası medeniyetlerin varlığından pek de şüphe duymuyor. Küçük bir galakside bile yüz milyardan fazla yıldız sistemi olduğunu düşünürsek, yaşam …

Devamını gör »
koloniGemisi

Yıldızlararası Yolculuk Dili Nasıl Etkileyecek?

Çoğu zaman, yıldızlararası bir yolculuğun yalnızca “dış görünüşü” etkileyeceği düşünülür. Hatta zorlu yolculuğu atlatıp yıldızlara ulaşan insanların artık bilinen anlamdaki insanlardan tamamen farklı bir şeye dönüşebileceği söylenir. Nihayetinde insanlar Dünya şartlarına göre evrimleşti fakat yıldızlararası yolculuklarda, insanlar Dünya’nın sunduğu pek çok korumadan yoksun kalacaklar. Peki sadece dış görünüşleri ve bünyeleri mi değişecek? Ya davranış biçimleri? Mesela dil? Dil bir ihtiyaçtan …

Devamını gör »
solucan deligi

Solucan Delikleriyle Yolculuk Mümkün mü?

Interstellar (Yıldızlararası) filminde astronotların yaptığı gibi evrenin en ücra köşelerine seyahat etmeyi düşünen bilimkurgu hayranlarının çok da heyecanlanmasına gerek yok! Solucan delikleri (Cristopher Nolan’ın Interstellar filminde anlatıldığı üzere) uzay/zaman yapısında açılan ve bir galaksiden diğerine hızlı bir yolculuk sağlayabilecek teorik tünellerdir. Intersellar filminin danışmanı, yapımcısı ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki ünlü astrofizikçi Kip Thorne’a göre solucan delikleri, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’ne …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Ezgileri #3: Hans Zimmer

Öyle bir müzisyen/besteci düşünün ki; grubuyla çıkardığı parçasının videosu, küresel eğlenceye çağ atlatan ve fenomen olan bir müzik kanalındaki ilk klip olsun. MTV kanalı yayın hayatına, The Buggles grubunun Video Killed Radio Star videosuyla merhaba demiştir. O kişi, grubun üyesi olan Hans Zimmer’dır. Almanya’nın Frankfurt şehrinde, 12 Eylül 1957 tarihinde doğan Hans Florian Zimmer, Hollywood’un eski ve yeni müzik teknolojilerini …

Devamını gör »

Tek Çaremiz Yıldızlararası Işınlanma

Bilimkurgunun ve bilimsel romanların kurucu yazarlarından Jules Verne’in “80 Günde Devri Âlem” romanını çocukluğunda okumayan yoktur diye tahmin ediyorum. Yazıldığı dönemde gezegenimizin etrafını 80 günde kat edebilmek, teknolojinin geldiği noktaya dair bir hayranlık ve iddia gösterisiydi. Nereden nereye… Bugün değil 80 gün, birkaç saat içinde dünyanın bir ucundan öbür ucuna gidebilecek seviyeye sahibiz – bilet fiyatlarını ve rötarları saymazsak elbette!- . …

Devamını gör »
Nobel Fizik Odulu

Einstein Mutlu, Mirasçıları Gururlu

Albert Einstein, 22 Haziran 1916’da Prusya Bilimler Akademisi’nde bir konferans verdi. Konferansta, kendisi tarafından geliştirilen genel görelilik teorisi bağlamında kütle çekimi dalgalarından söz ediyordu. Fakat Einstein’ın bahsettiği kütle çekim dalgaları, uzun süre yalnızca cesur bir fikir olarak kaldı. Aradan 99 yıl geçti. Bu süre içinde birçok fizikçi, bir yandan bilgi havuzunu genişletirken bir yandan da kütle çekim dalgalarını nasıl ispatlayacaklarına …

Devamını gör »

Uzayda Yaşam Mümkün Olacak mı?

Gezegenimizin nüfusu hızla artarken yaşayacak alan ve kaynaklar için rekabet sorunu bazı insanları Dünya’nın ötesine bakmaya yöneltti. SpaceX adlı uzay turizmi şirketinin girişimcisi Elon Musk, “Herhangi bir felaket halinde insanlığın varlığını korumak için birçok gezegende yaşam olanağının araştırılması gerektiğine” inanıyor. Bu vizyon size inandırıcı gelmese de insanın keşfedilmemiş olanı keşfetme içgüdüsünü görmezlikten gelmek zor. İşte bu güdü, insanları gezegenimizin güvenli sınırlarının …

Devamını gör »

İnsanlığın Önündeki En Büyük Engel: Kütle Çekimi

Bildiğiniz gibi fizikte kütle çekiminin çeşitli tanımları vardır. En basitinden Newton‘ın tanımına göre kütlesi olan her maddenin birbirine doğru hareket ettiği doğa olayıdır. Peki ne tür bir düşmandır bu? Çeşitli bilimkurgu yapımları, insanlığın uzak bir yıldız sistemine göçünü konu alır. Hatta önemli bazı bilim insanları da insan türünün uzaya açılması gerektiğini dile getirir. Aksi takdirde neslimiz sonunda yok olacaktır. Evet, …

Devamını gör »
interstellar bilimi

Interstellar Bilimi (Belgesel)

Discovery Channel tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Gail Willumsen‘in üstlendiği The Science of Intertellar (Interstellar Bilimi) adlı bu belgesel kara delikler, solucan delikleri, bükülmüş zaman, tekillikler, kuantum kütleçekim, kütleçekim sapmaları ve beşinci boyuttan, Christopher Nolan’ın teseraktına kadar filmin dayandığı bilimi ve gerek hikâyede gerekse özel efektlerde oynadığı rolü canlı bir biçimde açıklıyor. Fikir aşamasından itibaren filme katkı veren ünlü fizikçi Kip …

Devamını gör »