Etiket Arşivleri: Zihin

avatar

Avatar’daki Bilinç Transferine Bilimsel Bir Bakış

Avatar filmlerinde gördüğümüzü andıran beyin arayüzü teknolojisi, bugün gerçek dünyada da bazı şeyleri mümkün kılabiliyor. Örneğin, robotik bir kolu hareket ettirdiğinde olduğu gibi kullanıcının yalnızca düşüncelerini kullanarak makineleri kontrol etmesi sağlanabiliyor. Buna rağmen, hâlihazırda zihin transferi veya zihin yüklemesi hayalini gerçeğe dönüştürebilecek bir teknoloji elbette yok. Daha da kötüsü, bilim henüz bir kişinin bilincini başka bir bedene aktarma yeteneğini geliştirmeye …

Devamını gör »

Asimov’un Robbie Öyküsü, Bize Yapay Zekâ ve Zihin Hakkında Neler Anlatıyor?

İnsanlar denizleri ve Güneş’i neyin hareket ettirdiğini bilmedikleri geçmiş zamanlarda, bu nesnelere zihinsel durumlar atfettiler. Benzeri bir durum yapay zekâ için de söz konusu olabilir… Isaac Asimov‘un klasik bilimkurgu hikâyesi “Robbie“de, Weston ailesi, erken doğduğu için bakıma ihtiyaç duyan küçük kızları Gloria’ya hem hemşirelik hem de arkadaşlık yapan Robbie isimli bir robota sahiptir. Gloria ve robot Robbie, sevgi dolu ve …

Devamını gör »

Biyolojik Olmayan Torunlarımız: Sentetik İnsanlar

Bilimkurgu denince akla ilk gelen kavramlardan biridir androidler. İnsanın tanrıcılık oynayarak yarattıkları iradeler tarafından kısıtlandığı distopik senaryoların da baş aktörüdürler. Artık kült olarak kabul edilen Terminatör ve Matrix filmleri, hatta Portal gibi oyunlar androidlerin ve yapay zekanın olası tehditlerini başarılı bir şekilde yansıtmış ve bizleri büyük oranda ikna etmiştir. Öyle ki, özellikle son yıllarda ortaya çıkan sözüm ona yapay zeka “tehditleri”ne karşı adım atılması …

Devamını gör »
dil ve imgelem

Dilin Ortaya Çıkışı ve İmgelem

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, çağımızda 5000 farklı dil konuşulmaktadır. Biyolojik evrendeki bu en güçlü iletişim aracı, birbirlerinden kültürel bir takım engellerle ayrılan pek çok dünyayı yaratıp biçimlendirir. Bu kültürlerin her birisinin kendine has bir mitolojisi, geleneği-göreneği, ahlaki değerleri, tarihi ve ortak bir bilinci vardır. René Descartes’in yarattığı “önermesel dil” kavramı, “değişik sözcükleri düzenleyerek konuşma ya da söylem üretme yetisi” anlamına …

Devamını gör »

Felsefi Zombi: Nedir? Ne Değildir?

Felsefi Zombi ya da F-Zombi (İng. Philosophical Zombie, P-Zombie) özünde bir düşünce deneyidir ve beyinle olan tek bağlantısı ise Zihin Felsefesi üzerine kurulan bir fikir olmasıdır. İlk olarak fikri ortaya koyan kişi olmasa da, konu açıldığında akla ilk gelen isimlerden olan Avustralyalı felsefeci ve bilişsel bilim insanı David John Chalmers ile anılır. Chalmers’a göre zombi figürü, dışarıdan bakıldığında sıradan bir insandan …

Devamını gör »
Soma Oyun

Zihin Üzerine: SOMA

Gerçeklik, siz ona inanmaktan vazgeçtiğinizde de ortadan kaybolmayan şeydir. Philip K. Dick Bizi biz yapan şey nedir? Görünüşümüz mü, hafızamız mı, genetik kodlarımız mı? Yoksa bunların hepsi mi ya da karışımı mı? Bilinçle beden bir bütün müdür? Bu sorular felsefenin yeni sayılabilecek bir dalı olan zihin felsefesinin temel soruları arasında. SOMA‘yı bu kadar eşsiz kılan da temelinde zihin felsefesiyle bilimkurguyu …

Devamını gör »

Beynini Bilgisayara Aktarmaya Çalışan Nörobilimci: Randal Koene

Eğer hala fark etmediyseniz belirtmekte fayda var; insanlar artık evrimleşmiyor. David Attenborough‘un geçenlerde belirttiği gibi, insan kendisini özgür iradesiyle doğal seçilim sürecinden soyutlayan ilk türdür. Bu sebeple de artık evrim zincirinin bir parçası değiliz. Steven Hawking ve Elon Musk‘un robotların gelişip bizim yerimizi alacağı  ve insanlar için en büyük tehdit unsuru olacağı yönündeki teorilerini de göz önüne aldığımızda, karanlık günler bizi bekliyor …

Devamını gör »