Anime ve Mangalarda Asimov İzleri

Isaac Asimov, sadece batı kökenli bilimkurguyu değil; genel manada bilimkurgu anlatısının çok uzak ve farklı alttürlerini bile etkilemiş bir yazardır. Bu yönüne dikkat çekmek amacıyla, kendisinin Anime – Manga alt türündeki yansımalarına ve yine kendisine yapılan saygı duruşlarına değinmek istiyoruz.

Aldnoah Zero ile genel bağlamda Mobile Suit Gundam serileri, Asimov’un Anime’lerde yarattığı ilhamlara belirgin bir örnek sayılabilir. Aldnoah Zero ile genel Gundam evrenlerinden birkaçı, yazarın The Caves of Steel, The Naked Sun, The Robots of Dawn ve Robots and Empire kitapları ile paralellikler içermektedir. Tıpkı Asimov’un Robot Serisi’nde olduğu gibi, bahsi geçen anime serilerinde de koloniler zamanla Dünya’ya yabancılaşarak adeta bir düşmana dönüşüyor. Bu durum Aldnoah Zero’da Vers İmparatorluğu, UC evreni Gundam’larda Zeon Prensliği, Cosmic Era’da PLANT ve Advanced Generation‘da da Vagan olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda anımsatmak gerekir ki Asimov, zamanla Dünya’ya düşmanlaşan kolonistleri “Spacer Worlds” olarak tanımlamıştır.

Mobile-Suit-Gundam-III-Encounters-in-Space-1982-Wallpaper
Mobile Suit Gundam serileri, Asimov’a ve onun yarattığı evrene dair çok sayıda iz taşır.

Aldnoah Zero’da, Dünya’daki doğal kaynaklar ve “Aldnoah” denilen kadim uygarlıktan geriye kalanlar için dünyalılar ve kolonistler karşı karşıya geliyor. İki taraf arasındaki bu savaş, Ay’ın yok edilerek Dünya’nın hatırı sayılır bir kısmının haritadan silinmesiyle sonuçlanıyor. Gundam evrenlerinde ise kolonistler, Dünya’yı sömürge olarak kullanmayı hedefliyor. Kolonistlerin, dünyalı olmayı sıkça hakaret sebebi olarak görmesi de yine Asimov evreninden aşina olduğumuz bir başka nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Aldnoah Zero’nun, Asimov evreniyle olan bir başka benzerliği de şövalyelerden Saazbaum ve Trillram’ın, Asimov’un kitaplarında bahsi geçen Kelden Amadiro ve Levular Mandamus karakteriyle paydaşlık taşıyor olmalarıdır. Zira Baron Saazbaum ve yancısı Trillram, iki grup arasındaki çatışmayı körüklemek için komplo kurarken, aslında basit bir nefretten fazlasını gütmektedirler. Aynı şekilde, değişen alt metinlerle de olsa UC evrenindeki Gihren Zabi, Haman Karn ve Char Aznable, Cosmic Era evrenindeki Gilbert Durandal ve Advance Generation evrenindeki Fezarl Ezelcant da yine bu denkleme uyan liderler olarak öne çıkıyor.

wallpaper_slaine_aldnoah_zero_by_yutsume-d80oj1b
Aldnoah Zero serisi, Asimov evreniyle büyük benzerlikler taşımaktadır.

Öte yandan Slaine Troyard, babası tarafından Mars’a yollanan fakat orada mahsur kalarak düzenin bir parçası haline gelen ve bu sırada da kendi insanlarına karşı yabancılaşan bir karakter olarak Asimov kitaplarındaki Elijah Baley‘ye paralellik gösteriyor. Yine Vers Prensesi Asseylum Vers Allusia, Dünyalılar ve kolonistler arasındaki barışı sağlamaya çalışırken, Cosmic Era’da da Lacus Clyne, bu rolü bir başka şekilde yerine getiriyor ve ister istemez akıllara Asimov’un Gladia Delmarre‘ini getiriyor.

Kolonilerin üstün Mecha’ları ile Kataphrakt’ları güçlerini Aldnoah Sürücü’lerinden alırken, Dünya’daki karşıtları daha standart ve öngörülebilir sınırlara sahip Asimov Sürücü’lerinden müteşekkil. Bu robot savaşı konsepti, aslında Solaria‘da ortaya çıkan robot ordusunun bir paraleli olarak düşünülebilir. Benzer şekilde Dünya’da üretilen Kataphrakt’ların işletim sistemlerindeki açılış ekranında “ASIMOV OS” yazması gözlerden kaçmıyor. Açılımıysa tam olarak şu: Accuracy System Image Module for Optimum Velocity.

2009 yapımı anime film Eve no Jikan, insan toplumuna uyum sağlama noktasına gelmiş android’lerin, uymak zorunda olduğu davranış kodları açısından Asimov’un robot kanunlarını işlemektedir. Benzer şekilde Astro Boy da Asimov’un robot yasalarına dokunuşlar gerçekleştiren bir yapıya sahiptir. I, Robot kitabından sadece iki yıl sonra yazılmış bir manga olmasına rağmen, I, Robot’tan tamamen bağımsız bir şekilde yazıldığı sanılmaktadır.

Aeolia_Schenberg
Mobile Suit Gundam 00 serisindeki Aeolia Schenberg karakteri.

Diğer yandan, 1985 yapımı Aoki Ryusei SPT Layzner ve 2002 yapımı Sentou Yosei Yukikaze serisi, özel silahların savaş sırasındaki eylemlerini robot yasalarına bağlayarak açıklamaktadır. Yine Asimov’un 1951’de piyasaya sürülen başyapıtı Foundation, 2003 sonlarında “Ginga Teikoku Kōbōshi” adıyla ve Keitaro Kumazuki tarafından Manga’laştırılmıştır. Ayrıca Anno Domini evrenini temsil eden 2007 tarihli Mobile Suit Gundam 00 serisi de Foundation’ın serbest bir uyarlaması sayılabilir. Bu yapımdaki Aeolia Schenberg karakteri, Asimov kitaplarındaki Hari Seldon’a, Ribbons Almark karakteri ise Prime Radiant’lara eş düşmektedir.

Cowboy Bebop serisindeki Asimov Solensan, Tekkaman Blade serisindeki Balzac Asimov, Terra for Mars serisindeki Gina, Alexander ve Sylvester Asimov, Kikou Kantai Dairugger XV serisindeki Dick Asimov ve Konpeki no Kantai serisindeki Asimov karakterleri de ustaya yapılan göndermeler arasındadır.

Tüm bunlar kısa vadede hemen akla gelen Asimov göndermelerinden sadece birkaçı. Eminiz ki bir Asimov hayranı, daha pek çok yapımda okuduklarından izler bulmakta gecikmeyecektir.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Apple tv+ bilimkurgu dizi

Apple TV+ Çıkışlı 14 Bilimkurgu Dizisi

Işın kılıçlarından uzay gemilerine, plazma toplarından zaman makinelerine kadar, bilimkurgu türü on yıllardır izleyicilere eğlence …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin