İlk listemizde yer alan 12 isimden sonra, bir o kadar şahane isimler listenin devamında sizi bekliyor. İlk listedeki gibi devam listesinde de yer alan yönetmenlerin temel özellikleri salt bilimkurgu yönetmemiş olmaları ve çok yönlülükleri. Hazırsanız, hatmetmeniz gereken anime yönetmenleri yazı dizimizin ikinci ve son listesine başlayabiliriz.
Hideaki Anno
90’lara damgasını vuran Neon Genesis Evangelion serilerinin yaratıcısı Anno, serinin devam çalışmalarında da ana animatör, mekanik tasarımcı, set planlama ya da senaryo yazarlığı gibi farklı unvanlarla da karşımıza çıktı. Neon Genesis Evangelion’ın ilk serisinde Anno, yönetmenliğinin yanı sıra müzik yapımcısı, mekanik tasarım, senaryo, storyboard üretimi gibi farklı koltuklarda da oturdu. Dizi serilerinin başarısının ardından alternatif hikaye olan Evangelion filmleri (Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone, Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance, Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo) ortaya çıktı. Film serilerinin de yönetmenliğinin yanı sıra senaryo yazımı, ana animasyon, storyboard, planlama yine Anno’ya emanetti. Anno bu aralar Evangelion film serilerinin sonuncusu olan Evangelion: 3.0+1.0 üzerinde çalışıyor.
Uchuu Senkan Yamato 2199 animesinin açılış klibinin yönetmeni olan Anno ile ilgili en ilginç ayrıntı Hayao Miyazaki’nin Kaze Tachinu isimli filminde başrol Jirou Horikoshi’yi canlandırmasıdır. Yönetmen Anno’nun Neon Genesis Evangelion’dan önce 90’ların başındaki Fushigi no Umi no Nadia isimli macera, komedi, tarihi bilimkurgu yapımı da muhakkak izlenmelidir.
Yoichi Fujita
“Star Wars, bilimkurgu değil” denildiğinde bir bilimkurgucu ne hissederse, “Gintama, bilimkurgu değil” denildiğinde bir animeci onu hisseder. Oysa Gintama en baba bilimkurgu yapımlar kadar uzay, uzay gemisi, uzaylı, robot gibi öğeleri barındırır. Alışkın olduğumuz pek çok yapımın aksine o bunu parodi, komedi ve tarihi dokuları harmanlayarak yapar. Öyle bir harmandır ki bu üçlemeden biri az ya da çok olsa kimseler dönüp de Gintama’nın yüzüne bakmaz. Animasyon kalitesine ise söyleyecek sözümüz yok! Fujita, işte bu gönüllere taht kurmuş yapımın yönetmenidir.
Bir bilimkurgu olmasa da Osomatsu-san isimli efsanevi parodi animesinin yönetmeni de kendisidir.
Masayuki Kojima
Made in Abyss animesi ile 2017 Temmuz’unda tüm dikkatleri üzerine toplayan Kojima’nın adı uluslararası arenaya bilimkurgu ile taşınmadı. Onun tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayan yapım Monster idi. Dram, korku, gizem, polis, psikolojik, seinen ve gerilim denildiğinde ilk 10’da yer alan Monster’ın hemen ardından bir müzik ve hayattan kesintiler animesi olan Piano no Mori geldi ve Kojima, bilimkurgu kariyerine 2000’lerin başında Yasuhito Kikuchi tarafından çekilen Busou Shinki isimli mecha animesinin yan hikayesi olan Busou Shinki Moon Angel’la merhaba dedi.
Kojima hemen ardından aynı isimli light novel’dan uyarlanan ve bilimkurguda söz sahibi olmasını sağlayan Black Bullet’ın yaratıcısı ve yönetmeni olarak karşımıza çıktı.
Mahiro Maeda
Listenin ilk bölümünde Ani*Kuri 15 antolojisinde yer alan isimlerden Satoshi Kon’a yer vermiştik. Her biri 1 dakika olan toplamda 15 bölümlük bu antolojide ismi geçenlerden biri de Maeda’dır. Maeda bu antolojide, robota dönüşen bir hizmetkarı olan prensesin hikayesini anlatır. Bu prenses süper kahramana da dönüşen Princess Onmitsu’dur. Maeda, Neon Genesis Evangelion’a karakter tasarımcısı olarak katılsa da alternatif hikayenin anlatıldığı Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo filminde bu kez ikinci yönetmen olarak karşımıza çıkar.
Yönetmenin iki Evangelion projesi arasında beğenileri toplayan yapımı izleyici ile buluştu: Ao no 6-gou. Genius Party antolojisinde Gala isimli kısasıyla da yer alan yönetmenin en farklı yapımlarından biri kesinlikle Gankutsuou’dur. Gankutsuou, romandan uyarlanmış bir yapım. Üstelik 1845’te yazılmış bir Fransız klasiği Monte Kristo Kontu’ndan. 5000’li yıllarda geçen öyküyü Gustav Klimt (Avusturyalı ressam; sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir) tarzındaki sanat anlayışı ile ekrana taşıyan Maeda’nın tüm bilimkurgu yapımları birkaç kez izlenmelidir.
Kazuya Tsurumaki
Hideaki Anno ile Evangelion film serilerinde yolları kesişen diğer yönetmen de Tsurumaki’dir. Tsurumaki’nin Anno ile olan işbirliği Maeda gibi Evangelion’a değil, Neon Genesis Evangelion dizisine dayanmaktadır. Neon Genesis Evangelion projesinde yardımcı yönetmen olan Tsurumaki, Evangelion serisinin üç filminde de ikinci yönetmen olarak görev almıştır.
Tsurumaki de Anno gibi storyboard, ana animasyon ve senaryo departmanlarında da kendisine yer bulmuştur. Fakat yönetmenin adını duyuran Evangelion değil, FLCL’dir. FLCL’in yaratıcısı ve yönetmeni olan Tsurumaki karakterleri ile de ciddi anlamda sevilmeye başladı.
Shoji Kawamori
Hayatını bilimkurguya adamış bir yönetmen Kawamori. Macross adını muhakkak işitmişsinizdir. İşte Macross’un yaratıcısı bu şahane adamdır. Yaratıcı olarak köşeye çekilmeyen ve gerek senaryo yazarak, gerek yönetmenlik yaparak, gerek mekanik tasarımları da çizerek bir şekilde tüm serilerin ana kadrosunda kendisinde yer bulan Kawamori’nin tüm yapımları bilimkurgudur.
Ani*Kuri 15 antolojisinde Project Omega isimli kısasıyla da kendine haklı bir yer edinen Kawamori’nin ismini gördüğünüz her yapımı, özellikle de uzay operası animeleri seviyorsanız gönül rahatlığı ile izleyebilirsiniz.
Keiichi Satou
Japonya’da yıl sonlarında yapılan “en sevilen anime dizisi” ödülü yıllarca üst üste almış Tiger & Bunny’nin yönetmeni Satou’nun yapımlarını -eğer ki aksiyonu severseniz, biraz da shounen sosu olsun derseniz- kaçırmayın.
Inuyashiki animesi ile de etik değerleri sorgulayan ve yıldızını daha da parlatan Satou’nun nostaljik notalar barındıran The Big O isimli yapımını da muhakkak izlemelisiniz. Yine yönetmenin ilk 3DCGI denemesi Gantz:O da izlenecekler listenizde olsun, en azından meraktan.
Takaharu Ozaki
Cowboy Bebop’ın dijital boyamasını üstlenen Ozaki’nin 2017’de çıkmış Shoujo Shuumatsu Ryokou isimli askeri temalı bilimkurgusu birkaç kez izlenmesi gereken yapımlar arasında.
Görev aldığı animelerde daha çok fotoğraf yönetmeni olarak karşımıza çıkan Ozaki’nin yapımlarında güzel sinematografilere denk gelmek oldukça olağan bir durum.
Tomohiko Itou
İlk anime izleyecek herkese önerilen anime Death Note’dur. Bu efsane strateji animesinin yardımcı yönetmeni olan Itou, izlerken gülmekten katılacağınız Gin no Saji isimli hayattan kesintiler animesinin de yönetmenidir. Lakin onun bu listeye girmesine ne Death Note, ne Gin no Saji vesile olmuştur. Sword Art Online ve Sword Art Online II’nin de yönetmeni olan Itou’nun Boku dake ga Inai Machi isimli dizisi en az 10 kez izlenmelikler arasındadır.
Toki wo Kakeru Shoujo isimli bilimkurgu filminde de yardımcı yönetmen olarak çalışmış Itou’nun bilimkurgularında insan olmanın zayıf yönleri güçlü bir şekilde kendisine yer bulur. Toplamda 21 yönetmenden oluşan bu listede umarız, yıl sonuna yetecek kadar yapım biriktirmişsinizdir. Herkese bol bilimkurgulu animeler dileriz…