space 1999 maya kapak

Bir Neslin Belleğine Kazınan Karakter: Maya

1975-1977 arasında iki sezon olarak yayımlanan bilimkurgu klasiği efsanevi dizi Space: 1999’ı türe meraklı olan herkes bilir ve sever. Çok farklı ve orijinal bir fikirle ekranlara konuk olan yapımda Ay, büyük bir patlama sonucu Dünya’nın yörüngesinden çıkarak derin uzaya fırlar. O sırada Ay’da bulunan Ay Üssü Alfa mürettebatı ise bir yandan hayatta kalmak için mücadeleye atılır bir yandan da uzayı ve gizemlerini keşfe çıkar. Dizinin ikinci sezonuyla beraber ana karakterlerde birkaç değişikliğe gidilir. İşte Maya karakteri de bu değişikliğin bir sonucu olarak izleyiciyle buluşur.

Karakterimiz, çok geçmeden diziyle özdeşleşir ve bazen sevilen bazen de ürkülen bir kahraman olarak hafızalara kazınır. Maya, ana dünyası yok olduğunda Alfa mürettebatına katılan, çarpıcı, güzel ve alımlı bir kadındır. Bazı kaynaklara göre 26, bazısına göre -karakteri oynayan aktris gibi- 32 Dünya yaşındadır. En eşsiz yeteneği ise moleküler dönüşüm özelliğidir. Sadece düşünüp odaklanarak bir saatliğine organik herhangi bir şeye dönüşebilir.

“Gezegenimiz kaynaklar açısından o kadar zengindi ki sınıf ayrımı yoktu.”

İngiliz oyuncu Catherine Schell tarafından canlandırılan Maya, Psychon gezegenindendir. Kendi ifadesine göre Psychon, tek ırk, tek din ve tek devletin hüküm sürdüğü, barışçıl ve mutlu bir kültüre sahiptir. Babası Mentor, bilim alanında uzmandır. Tek erkek kardeşi de Psychon’un Yüksek Bilim Konseyi‘nde babalarıyla birlikte görevlidir. Ancak gezegenleri, sebebi bilinmeyen hızlı bir çevresel bozulmaya girip yok olmanın eşiğine geldiğinde binlerce kişi uzaya dağılmak zorunda kalır. Dizinin bir bölümüne adını veren düşmanları Dorzak da dâhil olmak üzere diğer Psychon’lar uzay gemileri inşa eder ve herkes bu şekilde ayrıldıktan sonra gezegende sadece Mentor ve Maya kalır.

Mentor, karısının Psychon’daki mezarında bekler ve kendi icadı olan biyolojik bilgisayar Psyche ile gezegeni eski güzel zamanlarına geri döndürebilmek umuduyla çalışmaya devam eder. Psyche bir şeyi moleküler olarak başka bir şeye dönüştürebilir, uzun menzilli silah işlevi görebilir, güç alanları yaratabilir, uzaktaki bilgisayar sistemlerini kumanda edebilir. Mentor ve Maya, bilgisayarı uzaktan da denetleyebilir. Maya’nın kolyesi, kapılar ve güç alanları gibi bazı işlevleri uzaktan kullanabilme imkânı sağlar. Psyche, gezegeni eski hâline döndürebilmek adına uzaylı kurbanların zihinsel enerjisini çalarak, yani onları zihnini boşaltıp kurutarak beslenir.

“Yani insanların birbirlerini sırf farklı oldukları için mi öldürdüğünü söylüyorsunuz? Bu iğrenç bir şey.”

İkinci sezonun ilk bölümü olan The Metamorph’da, Alfa Üssü’nün onarımı için gerekli titanyuma sahip olan Psychon gezegeninin yüzeyine keşif için bir Eagle Transporter gönderilir. Eagle geri dönmez ve Mentor tarafından Alfa mürettebatını gezegene çekebilmek için yem olarak kullanılır. Babasının aksine Maya masumdur, babasının bu planından haberi yoktur. Bu sayede Koenig, onu kendi yanlarında yer almaya ikna eder. Nihayet Ay Üssü Alfa sakinlerinin gezegene gelişiyle Mentor’un çılgın girişimleri sona erer. Koenig’in bilgisayarı yok etmesi sonucu açığa çıkan enerjiyle tüm gezegen patlayarak yok olur. Maya da bu esnada kurtarılır ve ekibin bir üyesi hâline gelir.

Maya oldukça duygusal bir mizaca sahiptir. Gezegeniyle birlikte babasını da kaybetmesi sonucu gözyaşlarını tutamaz. Barışçıl ve müşfiktir. Duyguları, kimi zaman yanılmasına da yol açar. Örneğin, düşman karakter Dorzak’ı tehlikesiz bir şair olarak kabul edip güvenme eğilimi gösterir. Ardından uğradığı hayal kırıklığıyla, “Psyhon doğasında hepimizi canavara dönüştüren bir kusur mu var? Önce babam, şimdi de sen,” diyerek Dorzak’a sitem etmişliği vardır. Aynı zamanda çok da şakacıdır; muziplikler yapmaktan, ekip arkadaşlarıyla şakalaşmaktan hoşlanır. Maya’nın bilgisayar gibi bir zihni vardır, Alfa’nın bilgisayarından daha hızlıdır. Eagle uçurabilir, mesafeler arası uçuş sürelerini hesaplayabilir, ham verileri analiz edebilir, hesaplama hatalarını bulup ya da kullanılan farklı sistemleri çözüp doğru bilgiye ulaşabilir. Bu sebeple keşif gruplarına bilim danışmanı olarak hizmet verir.

Maya, metamorfoz becerisini babası Mentor’un eğitimi sayesinde kazanmıştır. Çünkü tüm Psychon’lar bu kabiliyete sahip değildir; ancak hepsinin de dönüşüme olanak sağlayan benzersiz bir moleküler altyapısı vardır. Dolayısıyla Maya, babasının yönlendirmesiyle moleküler dönüşüm yeteneğine sahip bir “metamorf” veya “transmorf” hâline gelir. Bazen bir formdan diğerine doğrudan geçiş yapamaz; önce kendi formuna geri dönmesi gerekir. Bazense köpekten gorile, şempanzeden tırtıla, maymundan ekip arkadaşı Shermeen’e, kerkenezden aslana, köpekten gelinciğe sorunsuz şekilde geçiş yapabilir. Bir formdan diğerine doğrudan geçiş yapma tekniğine tamamen hâkim değildir. Panik hâlindeyken veya stres altındayken spontane şekilde başarılı dönüşümler sergileyebilir. Bazen de vücudunun sadece bir kısmını değiştirebilir. Örneğin saç stilini farklılaştırabilir ya da elini pençeye dönüştürebilir.

Maya yalnızca canlı varlıklara dönüşebilir, cansız nesnelere dönüşemez. Kendi tabiriyle organik olan her şeye dönüşebilir. Ayrıca kendisiyle beraber kıyafetlerini de dönüştürür. Dönüştüğünde orijinal kıyafeti de kaybolur. Dönüştüğü şey eğer bir hayvansa ve doğal olarak kıyafeti yoksa kendi kıyafeti de ortadan kaybolur. Eğer dönüştüğü şeyin kendi kıyafeti varsa Maya’nın kıyafeti de hedef bedenin kıyafetine uyum sağlar. Kendi formuna geri döndüğünde ise üzerinde yine kendi üniforması veya uzay giysisi olur. The Metamorph bölümünün kesilmiş sahnelerinde, büyük saksılar içindeki ağaçlara dönüştüğü de görülür.

Ne yazık ki Space: 1999, bilindiği gibi ikinci sezonun ardından büyük finalini yapmıştır. Uzay Yolu’nda olduğu gibi, yayımlandığı saatlerin yanlış seçilmesi sonucu izlenme oranları düşünce ikinci sezon sonunda yayından kaldırılmıştır. Ancak iki sezonuyla bilimkurgu hayranlarının gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Belki de bu tahtın en büyük pay sahibi Maya’dır. Aradan geçen onlarca yıla rağmen hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Sadece yirmi dört bölümle bir bilimkurgu ikonu hâline gelmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar:

Yazar: Münevver Uzun

Onu siz delirttiniz!

İlginizi Çekebilir

ay'da ilk insanlar

H.G. Wells ve Sosyalizm – 4. Bölüm: Ay’da İlk İnsanlar

İlk olarak 1901 yılında yayımlanan Ay’da İlk İnsanlar’da H.G. Wells, hırslı bir iş adamı olan …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin