bilimkurgu antoloji dizi

İzlenmesi Gereken 10 Bilimkurgu Antoloji Dizisi

Black Mirror ve The Outer Limits gibi bilimkurgu antoloji dizileri, öteden beri bizlere kısa ve şaşırtıcı bir televizyon deneyimi sunuyor. Televizyon hiç bu kadar cesur ve tür dostu olmamıştı, ancak özellikle söz konusu bilimkurguysa bu durum daha da çarpıcı bir hâl alıyor. Günümüzde bilimkurgu, çevrimiçi akış hizmetlerinin dizilere bütçe ayırabildiği ve onları özgür bıraktığı bir Rönesans dönemi yaşıyor. Bununla birlikte antoloji anlatıcılığı, modern televizyon için popüler bir formül hâline geldi. Bu formül, güçlü bir tema aracılığıyla normalde bir araya gelmeyecek bölümleri veya sezonları birleştirme imkânı vaat ediyor.

Bilimkurgu, antoloji dizileriyle iyi uyum sağlıyor çünkü bölümler, uzun sezonlar boyunca aynı anlatıyı sürdürme ihtiyacı olmadan ilgi çekici fikirlerin sergilenebilmesine fırsat tanıyor. Bilimkurgu ve antoloji hayranları için birçok çekici seçenek olsa da bazı bilimkurgu antoloji dizileri diğerlerinden daha ön planda.

Gelin bu ilginç ve izlenesi dizilere kısaca bir göz atalım…

Perversions of Science

1 Sezon, 10 Bölüm

Tales from the Crypt, HBO’nun ilk büyük orijinal dizilerinden biri ve hâlâ üst düzey bir korku antoloji dizisi olarak kabul ediliyor. Üstelik dizinin başarısı, aynı ekibin bilimkurgu odaklı EC Comics serileri olan Weird Science ve Weird Fantasy’den esinlenerek Perversions of Science‘ı da yaratmasına zemin hazırladı.

Tales from the Crypt’in türe özgü keyifli formülüne sıkı sıkıya bağlı kalan Perversions of Science, ne yazık ki benzer bir başarı yakalayamadı. Ancak Tales from the Crypt gibi Perversions of Science da güçlü yazarlar ve yönetmenlerle A sınıfı oyuncuları bir araya getiriyor.

Philip K. Dick’s Electric Dreams

1 Sezon, 10 Bölüm

Philip K. Dick’s Electric Dreams, Amazon Prime Video’da Netflix’in Black Mirror’ına rakip olabilecek bir dizi olarak konumlandırılmıştı. Buna rağmen çevrimiçi akış platformları savaşında unutulmuş bir sayfa hâline geldi. Yine de içeriği hâlâ ilgi çekici ve tekrar izlenmeyi hak ediyor.

Electric Dreams’in her bölümü, Philip K. Dick’in bilimkurgu öykülerinden tutkulu bir uyarlama sunuyor ve Bryan Cranston, Maura Tierney, Juno Temple ve Steve Buscemi gibi üst düzey oyunculuk yeteneklerinden yararlanıyor. Belki mükemmel değil, ancak Philip K. Dick’in enteresan öykülerinde kaybolmak isteyenler için hâlâ iyi bir seçenek.

Dimension 404

1 Sezon, 6 Bölüm

Kendini çok ciddiye alan bilimkurgu dizileri, fikirleri düzgün bir şekilde uygulanmadığında tür için utanç verici çabalara dönüşebiliyor. Bilimkurgunun genel geçer ögelerinde gizli olan mizahı görmek büyük özgürlük sağlar. Dimension 404, izleyicinin bilimkurguya ve türün absürtlüğüne âşina olduğuna güvenerek hareket ediyor.

Hulu’nun bu kısa ömürlü antoloji dizisinin her bölümü; flört uygulamaları, 3D filmler ve rekabetçi birinci şahıs nişancı oyunları gibi modern fikirleri ele alan kara mizah içeriyor. Belki yüksek sanat olmaktan uzak, ancak eğlenceli bir bilimkurgu olduğunu da kabul etmek gerek.

Tales From the Loop

Tales From The Loop

1 Sezon, 8 Bölüm

Nathaniel Halpern’in Tales from the Loop‘u uyarlama sanatına farklı bir yaklaşım getiriyor ve bu sekiz bölümlük antoloji dizisi, aslında İsveçli sanatçı Simon Stålenhag’ın dışavurumcu eserlerine dayanıyor. Tales from the Loop’un benzersiz kaynak materyali, hikâyelere varoluşsal fikirleri ifade etmek için geniş bir özgürlük alanı veriyor.

Görünüşte birbirinden farklı hikâyeler, antoloji anlatıcılığı ve serileştirilmiş drama kombinasyonunda bir araya geliyor, hepsi de hiçbir şeyin imkânsız olmadığı temasını vurguluyor. Karakterler, alıştıkları düzenin dışına çıkmalarına neden olan eşi benzeri görülmemiş olaylarla karşılaşıyor ve hayata tutkuyla sarılmaya hazır hâle geliyor. Bu durum ise soğuk bir bilimkurgu dizisi için şaşırtıcı şekilde ilham verici olabiliyor.

Masters of Science Fiction

1 Sezon, 6 Bölüm

Önde gelen korku ustalarının sunumlarıyla güç bulan Masters of Horror, başarılı bir şekilde iki sezon boyunca devam etti (Fear, Itself dâhil edilirse üç sezon). Aynı yapımcılardan gelen Masters of Science Fiction da benzer yaklaşımı benimsiyor, ancak daha çok bölümlerin yazarlarıyla birlikte çalışıyor. Bu yazarlar arasında Robert A. Heinlen, Harlan Ellison ve Robert Sheckley gibi isimler var.

Master of Science Fiction sadece altı bölüm sürdü. Ancak her bir bölüm; sürgün mutantlar, uzaylı istilaları ve adalet sistemindeki radikal güncellemeler gibi konuları kapsayan eğlenceli ve benzersiz bir bilimkurgu seyri sundu.

Love, Death + Robots

Love-Death-and-Robots-Season-3

3 Sezon, 35 Bölüm (Devam ediyor)

Son birkaç yıldır animasyon antoloji dizileri popüler hâle geldi. Star Wars: Visions ve The Boys Presents: Diabolical gibi yapımlarla birlikte, Netflix’in Love, Death + Robots‘ı da benzersiz yollarla bilimkurguya sızan çığır açıcı animasyonlardan biri oldu.

Love, Death + Robots’taki tüm hikâyeler bir tür mekanik yaratık içeriyor, ancak çeşitli animasyon tarzları, türler ve bölüm uzunlukları antoloji dizisini taze tutuyor. Usta işi görseller de en heyecan verici unsurlardan biri. David Fincher’ın da bir bölüm yönettiği seride, 2023 için dördüncü bir sezon daha onaylandı, yani Love, Death + Robots, gelecekte de bizimle olmaya devam edecek.

Amazing Stories

2 Sezon, 45 Bölüm

Birçok başarılı yönetmen, antoloji dizilerini daha fazla tür hikâyesi anlatmak için bir tuval olarak kullanmayı seçti ve hatta Steven Spielberg’ün 80’lerde kendi versiyonu olan Amazing Stories’i bile vardı. Bilimkurgunun yanı sıra fantastik ve dramaya da ara sıra dokunan Amazing Stories, birkaç bölümünün Spielberg tarafından yönetilmesinden faydalanırken Joe Dante, Robert Zemeckis ve hatta Brad Bird gibi yönetmenler tarafından da yönetilen bir dizi keyfi sundu.

Aplle TV’nin 2020’deki Amazing Stories’i başlarda büyük heyecan uyandırmıştı, ancak ne yazık ki beş vasat bölümden sonra silindi gitti.

Room 104

4 Sezon, 48 Bölüm

Mark ve Jay Duplass tarafından yaratılan Room 104, HBO’da dört sezon boyunca devam eden ve birçok alanda kendini kanıtlayan bir antoloji dizisi. Her bölümü, küçük bir otelin aynı numaralı odasıyla sınırlı.

Bölümler bu tek mekâna sıkışmış olsa da, ton ve tür açısından oldukça farklı ve antoloji anlatıcılığının sınırsız doğasını vurguluyor. Room 104, anlatı türleri arasında kendini taze tutuyor, ancak bilimkurgu hikâyeleri dizinin en iyileri arasında. Room 104, bu sıra dışı hikâyelerin tartışma yaratmasını sağlayacak şekilde düşündürücü ve gizemli olmayı başarıyor.

Black Mirror

6 Sezon, 27 Bölüm (Devam ediyor)

Charlie Brooker’ın Black Mirror‘ı, insanlığın teknolojiye olan bağımlılığını yansıtan bilimkurgusal ve karanlık hikâyeleriyle yeni neslin The Twilight Zone’u hâline geldi. Black Mirror’ın ilk iki sezonu özellikle nihilist ve kasvetliydi, ancak Netflix yıllarında antoloji dizisi çok daha geniş bir perspektife kavuştu, hem iyi hem de kötü yönde.

Bilimkurgu ve teknoloji, Black Mirror’da öncelikli ve ortak bir tema olmaya devam ediyor, ancak komik ve neşeli parodiler içeren bölümler de maalesef giderek artıyor. Daha da önemlisi, gerçek dünya Black Mirror’a korkutucu bir hızla yetişmeye devam ediyor.

The Outer Limits (1963)

2 Sezon, 49 Bölüm

The Outer Limits, The Twilight Zone‘un gölgesinde yaşayan bir antoloji klasiği, ancak esasında güçlü ve yaratıcı hikâyelere sahip. Geniş bir bilimkurgu yelpazesini kapsıyor ve The Twilight Zone‘un durumunda olduğu gibi bazı efsanevi bilimkurgu yazarlarını da bünyesinde barındırıyor. Bunlar arasında Harlan Ellison ve Robert Towne da var.

Psycho’nun senaristi Joseph Stefano, ilk sezonun yaratıcı showrunner’ı olarak görev yaptı ve âdeta Rod Serling’in yerini aldı. 1997 çıkışlı The Outer Limits ise orijinal dizinin devamı niteliğinde bazı etkileyici hikâyeler anlatıyor, ancak 60’lar versiyonuyla boy ölçüşmesi imkânsız. O kadar ki, orijinal dizinin gerek bilimkurgu gerekse izleyici üzerinde bıraktığı o büyük etkiyi günümüzde bile fark etmek mümkün.

Bonus: The Twilight Zone

twilight zone

5 Sezon, 156 Bölüm

Efsanevi antoloji dizisi The Twilight Zone, bilimkurgu da dâhil pek çok türün alanına girip çıkan öyküleriyle resmen bir ekol yarattı. Belki sırf bilimkurgu öyküleri anlatmadı, ancak hiçbir zaman bilimkurgudan da uzak kalmadı. Açtığı yol öylesine genişti ki, günümüzün Black Mirror‘ları bile bu yolun imkânlarından yararlanarak yolculuğa atıldı. The Twilight Zone, ilk kez 2 Ekim 1959’da ekranlarda boy gösterdi ve 1964’e kadar 5 sezon boyunca yayımlandı.

1985-1989 yılları arasında üç sezon olarak bir kez daha ekranlara geldi. Yine 2002’de tek sezon ve 2019–2020 arasında da iki sezon süren modern versiyonları çekildi. Ancak hiçbiri özgün yapımın yarattığı etkinin yanına bile yaklaşamadı. Dizinin her bölümü kendine has bir hikâyeye sahipti; sık sık sosyal mesaj veriyor ve beklenmedik sonlarla bitiyordu.

Kaynak

Yazar: Ceren Çalıcı

Türkçe öğretmeni. Okur, yazar, çevirir. Edebiyatı, sinemayı sever, animeye bayılır. Bilimkurgusal ve fantastik evrenlerde gezinmekten keyif alır.

İlginizi Çekebilir

Nicholas-Rush-stargate-universe

Stargate’in Gaius Baltar’ı: Nicholas Rush

Bilimkurgu dünyasının efsanevi külliyatlarından biri olan Stargate, Stargate Universe ile evrenin karanlık ve gizemli köşelerine …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin