The Mandalorian’ın 2. Sezon 1. Bölümündeki Star Wars Sürprizleri

The Mandalorian dizisinin 2. sezonu için yılın en çok beklenen TV olayı desek abartmış olmayız. Din Djarin ve Bebek Yoda, hem Star Wars meraklıları hem de Star Wars evrenini çok bilmeyenler üzerinde büyük bir kültürel etki yarattı. İlk sezon, Mando’nun Bebek Yoda’yı henüz nerede olduğunu bilmese de evine geri götürme sözü vermesi ve yıllardır profesyonel bir ödül avcısı olarak tarafsız kaldıktan sonra, Bebek Yoda’yı teslim etmeyerek İmparatorluğu karşısına alması ile bitmişti.

Mandalorian’ın 2. sezonu, tahmin edilebileceği gibi ilk bölümünden itibaren aksiyon dolu başlıyor. Mando, Tattoine’in ıssız çorak topraklarına döndükten sonra yerel kabile üyelerinden yardım alarak arayışına girişiyor, ancak bu çabası sonuçsuz kalıyor. Başka bir Mando bulamamalarına rağmen, Din Djarin ve Bebek Yoda yeni arkadaşlarla tanışıyorlar, büyük bir kum ejderhasını yenmeyi başarıp iki rakip halk arasında barışı sağlıyorlar. Dizinin 1. sezonu, düzenli olarak Star Wars’a saygı gösterileri yapıyor, her bölümde bolca Star Wars bağlantıları, göndermeleri içeriyordu. Ne mutlu ki, The Mandalorian 2. sezonunun açılış bölümü de farklı değil ve Star Wars hayranlarını memnun edecek pek çok gizli hazine barındırıyor. İşte 2. sezonun açılış bölümündeki tüm Star Wars sürprizleri…

Stormtrooper Karşıtı Grafiti ve C3PO

Bölümde Din Djarin ve Babek Yoda’yı, köhne bir kasabada ilerlerken görüyoruz. Grafitiler ve çizimlerle dolu sokaklar birkaç gizli Star Wars sürprizi içeriyor. Beyaz maskeler Stormtrooper’ları temsil ediyor ve üzerlerine çizilmiş siyah X’ler ise İmparatorluğun Return of The Jedi’daki düşüşü sonrası uğradığı aşağılanışını betimliyor. Kasklardan biri Darth Vader’a benziyor. Boyalı kasklar muhtemelen Star Wars evreni bağlamında Stormtrooper’ları temsil ediyor gibi görünse de, tasarım daha sonra Star Wars Rebels’deki İmparatorluk Mandaloryanları için kullanılan orijinal Boba Fett tasarımına daha çok benziyor.

Grafitiler ayrıca şüpheli bir şekilde C-3PO‘ya benzeyen altın bir droidin tasvirini de içeriyor. Evren bağlamında bir sebebi yok gibi (sprey boyası olan bazı Ewok’lar kasabadan geçmediyse tabii), ama yine de hayranları memnun eden bir Star Wars sürprizi bu. Kasabaya çizilmiş yaratık yüzleri de sanki bir Geonosyalı’yı işaret ediyor.

Türler

1. sezonun her bölümünde tanıdık Star Wars türlerinden bir seçki yer aldı ve 2. sezon da bu geleneği sürdürüyor. Dövüş kulübü kapısında Mando bir Twi’lek ile karşılaşıyor. Star Wars filmlerinin arka plan türlerinden biri olan Twi’lekler, The Mandalorian’da önemli bir rol oynuyor. Yine Mando bir koltuğa oturduktan sonra, 1977’deki orijinal Star Wars filmine kadar uzanan Abyssin türünün bir üyesi olan Gor Koresh ile konuşuyor. Twi-leke ek olarak, Gor Koresh’in fedaileri arasında bir Zabrak (Darth Maul’un türü) bulunurken, ringdeki savaşçılar da Gamorrea’lı.

The Mandalorian’ın Tatooine’e yaptığı son ziyaret sırasında bir flashback sahnesi, Jawalar’ı bu kez daha büyük bir sandcrawler aracı ile birlikte gösteriyor. Aynı sahnede, bir Weequay barmen de görüyoruz. Weequaylar ilk olarak Return of the Jedi’da ortaya çıktı, ancak Star Wars: The Clone Wars’un ve Chuck Wendig’in Aftermath üçlemesi kitaplarının olağan karakterleriydiler.

Zuvio’nun Kaskı

Gamorrealılar’ın birbiriyle kavgasını izleyen seyirciler arasında, Niima İleri Karakolu milislerinden Zabit Zuvio ve kuzenlerinin kullandıklarına çok benzeyen bir kask takıyor. The Force Awakens için geliştirilen, ancak tamamlanıp son hali verilmemiş olan Zuvio ve türü, gözlerini örten düz, kaplumbağa kabuğu tarzı miğferler kullanıyordu.

Çarpıcı şekilde benzer bir başlık, Star Wars devam üçlemesine selam çakarak Mandalorian 2. sezon ilk bölümünde de göründü. Aynı kırmızı ve yeşil renk düzeni ve dar göz siperliği ile Niima polislerinden biri olması muhtemel bu isimsiz Gamorrealı dövüş hayranı, benzer moda anlayışına sahip bir Kyuzo türdeşi olabilir. Ya da bu, The Force Awakens’ın kurgu odasına bir selam.

Tarihi Özet

Din Djarin’in Gor Koresh ile yaptığı kısa sohbet, aynı zamanda Mandalorian sezon 1’de anlatılan Mandaloryan tarihini hatırlatma görevi görüyor. Gizemli Büyük Tasfiye’nin ardından gizlenen Mandaloryanları hatırlıyoruz. Kabile artık gölgelerde yaşıyordur ve yabancılar arasında neredeyse efsanevi bir statü kazanmıştır. Gor Koresh daha sonra Mando’nun Beskar çelik zırhı için pazarlık yapmaya çalışıyor.

The Mandalorian 1. sezonunda ortaya çıktığı gibi, Beskar çeliği yalnızca Star Wars dünyasında değerli bir kaynak değil, aynı zamanda İmparatorluğun bu materyalin çoğunu ele geçirmesi yüzünden inanılmaz derecede nadir hale gelmiş. Sahne, Djarin’in taşıdığı zırhın çok aranan bir materyal olduğunu hatırlatıyor.

Mos Pelgo

Biraz ikna olduktan sonra Gor Koresh, Tatooine’de bir Mandaloryan’ın bulunabileceğini söylüyor ve Djarin’in muhbiri, kabileden birinin Mos Pelgo yerleşiminde yaşadığına yemin ediyor. Tatooine’in popüler turistik mekanlarından biri olmayan Mos Pelgo, ilk olarak Star Wars: The Old Republic: Knights of the Eternal Throne video oyununun ek paketinde görülmüştü.

Mos Pelgo’nun Mandalorian’daki görünümü, kasabayı yalnızca canlı uyarlama dünyasına değil, aynı zamanda sıkı bir şekilde resmi Star Wars kanonuna da getiriyor. Bilinmiyor oluşu, Mos Pelgo’nun Tatooine’in kanunsuz popülasyonundan bile gizlenmiş, uzak bir bölge olmasında yatıyor.

Gotra’ya Yemin

“The Marshal” bölümündeki en ilginç sürprizlerden biri, Mando’nun sorgusu sırasında Gor Koresh’in söylediği, “Gotra’ya yemin ederim,” sözüyle geliyor. Star Wars evrenindeki tek “Gotra”, 2014’deki Star Wars: Tarkin romanında bahsedilen ve droid hakları için çalışan bir grubun adıdır, yani Abyssin gangsterinin dini inançlarıyla çok az ilgisi var.

Ya Star Wars kanonundaki kelimenin ikili anlamı tamamen rastlantısal ya da Gotra kelimesi, arkasında yepyeni anlam taşıyan bir sürpriz olarak kullanılıyor.

Tusken Yağmacıları ve Banthalar

Razor Crest, Tatooine’e uçarken yerde banthayı süren bir Tusken yağmacısı gösteriliyor. Kum Halkı bu bölümde çok daha büyük bir role sahip ve dizide Star Wars’da göründükleri şekilleriyle yer alıyorlar. 1. sezondaki Jawalar’da olduğu gibi dizide Tusken yağmacıları, kıyafetlerinden bantha taşımacılığı yapmalarına, uzun namlulu tüfeklerinden konuşma modellerine kadar Star Wars’taki görünümdeler.

Bununla birlikte, 2. sezon Kum Halkı’nın kültürünü daha genişçe açıklıyor. Kötü kokulu içkilerini ve neden yağma yaptıklarını öğreniyoruz. Çünkü diğer yerleşim yerleri, onların su kaynaklarını çalmakta. Djarin, Tusken halkının çölde nasıl yaşadığını ve yerel flora ve fauna ile ilişkilerini ayrıntılarıyla anlatırken, Tusken kampının geniş çekimi sayesinde bu göçebe halkın banthaların dişlerini fırçalayışlarını görüyoruz. Kampın etrafına yerleştirilen çadırlar, Anakin Skywalker’ın Star Wars öncel üçlemesindeki kum katliamını hatırlayanlara tanıdık gelecek.

Peli Motto’nun Pod Yarışçısı

Bir kez daha Tatooine’e dönen Din Djarin, Razor Crest’i bildiği tek güvenli yere, Peli Motto’nun atölyesine indiriyor. Mando ve Bebek Yoda’yı (özellikle Bebek Yoda) tekrar görmekten mutluluk duyan Motto, eski arkadaşlarını selamlamak için duruyor ve kamera onun neyle uğraştığını tam olarak görecek kadar uzaklaşmasa da, araç bir pod yarış aracı gibi görünüyor.

The Phantom Menace’de tanıtılan pod yarışı, Tatooine’de popüler ve tehlikeli bir spor ve Razor Crest mürettebatını selamlamadan önce Peli Motto, sanki Sebulba’nın podundakine benzer bir türbin üzerinde çalışıyor.

Droidler

2. sezonunun açılış bölümünde, Star Wars türleri gibi çok sayıda droid de var. Peli Motto’nun atölyesinde bir kez daha pit droidlerini görüyoruz. The Phantom Menace’da da tanıtılan bu mekanik zımbırtılar, Mando’nun ilk kez 1. sezonda gördüğü zamanki kadar sakar ve tuhaflar.

Motto ayrıca bir GNK ve vakti zamanında Luke Skywalker’a ait olan bir R5-D4’e sahip. Jawaların daha sonraki bir flashback sahnesinde, hurdalar arasında nadir bir CZ-3 görülüyor, Bu droid, orijinal Yıldız Savaşları üçlemesinde iki kez karşımıza çıktı. A New Hope’da Jawalar ile ve Return Of The Jedi’da da Jabba’nın sarayında. Cobb Vanth’ı taşıyan sandcrawler da modifiye edilmiş bir R2 ünitesi barındırıyor.

“Güç”e Şükürler Olsun

Bebek Yoda ile yeniden bir araya gelen Peli Motto, küçük yeşil arkadaşına sarılırken sevinçle, “Güce şükürler olsun!” diye haykırıyor. Bu replik, Jedi inanışının Mandalorian’ın zaman çizelgesinde nasıl bir efsane haline geldiğini gösteriyor.

Güç artık galaksinin sıradan vatandaşları için kutsal bir hayalet; insanların büyük mutluluk veya çaresizlik zamanlarında, arkasındaki anlamı gerçekten bilmeden dua ettikleri bir şey. Mando ve çetesi, Bebek Yoda’nın yeteneklerinden “Güç” olarak bahsetmemeyi alışkanlık haline getirdiğinden, bu referans özellikle ilginç.

Womp Faresi

“Marshal” bölümü, orijinal Star Wars filminde Luke Skywalker tarafından ilk kez bahsedilen sinir bozucu kemirgenler olan womp farelerine sayısız gönderme yapıyor. The Mandalorian 1. sezonunda yaptığı gibi Peli Motto, Bebek Yoda’yı womp faresi diyerek seviyor.

Cobb Vanth, Mando’ya kendi hikayesini anlatırken bir womp faresinin kuyruğundaki güneş ışığı hakkında bir deyim kullanıyor. Vanth, son savaş sahnesinde yaratıklara tekrar atıfta bulunuyor ve defalarca adı söylendikten sonra, sonunda Tatooine’in kumlarında sürünen bir womp faresi beliriyor

Mos Eisley ve Mos Espa

Aksiyonun çoğu Mos Pelgo etrafında gerçekleşirken, Mandalorian’ın 2. sezon açılışı da Mos Eisley ve Mos Espa’ya atıfta bulunuyor. Mos Eisley, Luke ve Obi-Wan’ın Han Solo ile talihsiz kantin buluşması için ortam sağlayan Star Wars kanonundaki en ünlü yerlerden biri olmaya devam ediyor.

Çıkarılmış repliğinde Peli Motto, Mos Eisley’in en azından The Mandalorian döneminde, şehir duvarlarıyla çevrili olduğunu doğruluyor. Mos Espa, Phantom Menace filminin Tatooine sahnelerinin arka planını oluşturmuştu ve Obi-Wan Kenobi’nin genç Anakin Skywalker ile ilk karşılaştığı yerleşim yeriydi.

Mando’nun Speeder’ı

Din Djarin, Mos Pelgo’ya yapacağı yolculuk için bir kez daha Peli Motto’nun speederını ödünç alıyor. Bu, 1. sezonun “The Gunslinger” bölümünde el koyduğu aracın aynısı.

The Return of the Jedi’da Luke Skywalker ve Leia tarafından Endor’un Ayı’nın ormanlarında sürülen makineleri yansıtan tasarımıyla, speederın kökleri daha da geriye uzanıyor.

Buharlaştırıcılar ve Tatooine Manzarası

Mando ve Bebek Yoda, Mos Pelgo’ya yaklaşırken çevrenin görünümü de orijinal Star Wars üçlemesine dair bir sürpriz sunuyor. Yerleşimin mimarisi ve tasarımı, 1977 ve 1999’da görülen Tatooine estetiği ile tamamen uyumlu; kubbe çatılı binalar, nem toplamak için buharlaştırıcılar ve kumla kaplı kahverengi kapılara sahip kalın, tozlu duvarlar .

Manzara, izleyiciye Mando’nun Tatooine’de olduğunu ispatlarken, bu tanıdık manzarayı bir kez daha görmenin nostaljisini yaşatıyor.

1. Bölüm Benzerliği

Bir Mandaloryan bir bara girer… 1. sezonun ilk bölümü, itibarlı ödül avcısına namına uygun bir havalı kabadayı girişi yaptırmıştı. Mando arka planda çalan western müzik motifi eşliğinde, arkasından gelen gün ışığı ile gölgelenmiş halde girişte durmuştu. İlk izlenim olarak düşünüldüğünde, bu çekimden daha iyi olan birkaç benzer sahne var sadece.

2. sezon açılışındaki Mando’nun Mos Pelgo su kaynağına gelişi, artık meşhur olmuş bu sahneyi tekrarlıyor. Sinematografi, yönetmenlik ve karakter konumlandırması, ilk sezon çekimini yakından takip ediyor ve müzikal ipucu, ikisi arasında ekstra bir simetri katmanı sağlıyor.

Cobb Vanth

Timothy Olyphant, Mandalorian 2. sezonunda Cobb Vanth olarak tanınan Mos Pelgo şerifini canlandıran ilk konuk yıldız oldu. Vanth, birçok Star Wars hayranına yabancı olsa da, karakter ilk olarak Chuck Wendig’in Aftermath kitabında tanıtıldı ve Olyphant’ın versiyonunun kişiliği ve tarihi kitaptaki muadilini yakından takip ediyor.

Vanth, Aftermath’de yeni adı Mos Pelgo olan Freetown’ın şerifiydi. Kişisel tarihinde bazı küçük farkılıklar var, ancak Mandalorian, bu Star Wars kitap kahramanının oldukça gerçekçi bir canlı uyarlamasını sunuyor. Bununla birlikte, roman daha önce kanon olarak kabul edildiği için, Vanth’ın geçmişinin, çok az da olsa Aftermath halinden sapması ilginç.

Boba Fett’in Zırhı

Koşullar kitaptakinden biraz farklı olsa da Cobb Vanth, Tatooine’in Jawaları’ndan bir Mandalorian zırh takımı alır. Kasaba halkı Vanth için pek bir şey ifade etmese de, bu zırh sayesinde Mos Pelgo’yu gezegenin pisliklerinden ve kötü adamlarından korur . Star Wars hayranları bunun The Empire Strikes Back’in ikonik ödül avcısı Boba Fett’in zırhı olduğunu hemen fark edecekler. Fett’in, Return Of The Jedi’dan sonra öldüğü tahmin ediliyor. Fett, Yıldız Savaşları dünyasında bir efsane haline geldi ve zırhının geri dönüşü, Disney kanonu söz konusu olduğunda, Fett’in ilk işareti denebilir.

Boba Fett, Mandaloryan için (onlardan biri olmamasına rağmen) mavi kopyayı temin etmişti ve ödül avcısının The Mandalorian 1. sezonda yer alması bekleniyordu, ancak Jon Favreau bir süre bekledi. Zırhı kullanma konusunda işin uzmanı olmasa da Cobb Vanth zırhın yeteneklerini etkileyici bir şekilde sergiliyor, bir roket fırlatıyor, jetpack’le havada bir dönüş yapıyor ve hatta Boba’nın keskin nişancı eklentisini kullanıyor.

Spotchka

Çarpıcı girişini yaptıktan sonra Din Djarin, Cobb Vanth ile karşılaşır ve çift, masada bir kadeh mavi Spotchka varken birbirlerine kızgınca bakarak otururlar. Bu şüpheli derecede parlak içecek ilk olarak Mando’nun Bebek Yoda’yı içkinin üretildiği uzaktaki Sorgan gezegenine götürdüğü The Mandalorian 1. sezonunda görüldü.

Spotchka’nın Tatooine’e dönüşü, ikilinin önceki maceralarına eğlenceli bir hatırlatma yapıyor ve içkinin İmparatorluğun yokluğunda daha popüler hale geldiğini gösteriyor.

İyi, Kötü ve Çirkin

Mandalorian, Butch Cassidy & The Sundance Kid’den Shane’e kadar uzanan bir dizi vahşi batı klasiğini kapsayan alıntılarla dolu 1. sezonuyla western türünden etkilendiğini hiç gizlemedi. Cobb Vanth’ın sıradan, çalışkan bir halkı koruyan küçük bir kasaba şerifi olarak gelişi başlı başına bir selamlamaydı, ancak kendisi ile Mando arasındaki bar sahnesi (silah üzerinde kıpırdanan parmaklar, seğiren ağızlar, gerilimli yakın çekimler) İyi, Kötü ve Çirkin’in meşhur son silahlı çatışmasına büsbütün bir göndermeydi.

Bu çatışma, dev bir kum ejderhasının kesintiye uğratması dışında, büyük ölçüde Clint Eastwood klasiğinden esinlenmişti.

Krayt Ejderhası

The Mandalorian 2. sezonun ilk bölümü, Krayt ejderhası olarak bilinen büyük bir canavarın avlanması etrafında dönüyor. Star Wars hayranları nihayet kanlı canlı bir Krayt ejderhası görmekten heyecan duyarken, yaratığın seride uzun ve hikayeli bir geçmişi var. Krayt ejderhası, Star Wars evreninde görülen ilk hayvanlardan biridir. Bu korkunç yaratığın iskeleti, C-3PO küçük arkadaşını geride bıraktıktan sonra tek başına Tatooine çölünde dolaşırken görülebilir.

Krayt ejderhaları o zamandan beri video oyunlarında ufak tefek gösteriler yaptı, ancak The Mandalorian, yaratığı ilk kez tüm ihtişamıyla sergiliyor. 1977’deki Star Wars’da Obi-Wan Kenobi, Krayt ejderhasını çağırma sesini Tusken yağmacılarını korkutup Luke Skywalker’dan uzaklaştırmak için kullanmıştı ve bu an Din Djarin tarafından “The Marshal” bölümünde tekrarlanıyor.

Cobb Vanth’ın Speeder’ı

Cobb Vanth’ın speederı ürkütücü bir şekilde tanıdık geliyor, ancak hayranlar, orijinal bağlamının tamamen dışında kullanılması nedeniyle hemen bağlantı kuramayabilir. Mando’nun speederı normal bir kara aracı iken, Vanth’ınki bir pod yarışçısının gövdesinden inşa edilmiş gibi görünüyor.

Anakin Skywalker’ın The Phantom Menace’deki pod yarışçısınının türbinlerine görsel olarak benzediği ortada. Görünüşe göre Vanth, pod yarışı sporuna ikinci bir gönderme olarak, bir hız aracı yapmak için döküntü podracer parçalarını kullanmış olabilir.

 İmparatorluğun Yenilgisi

Return Of The Jedi’da Asi İttifakı’nın nihayet İmparatorluğu yıktığını gördük; Luke Skywalker ve babası, Ölüm Yıldızı II’de Palpatine’i devirdi ve Han, Leia ve Lando ekibi Endor’un orman ayındaki saldırıya liderlik etti. George Lucas daha sonra galaksinin dört bir yanından kutlama sahneleri ekleyecekti, ancak The Mandalorian’ın 2. sezonu bu önemli olaya yeni bir bakış açısı sunuyor.

Tatooine’deki içki içenler Death Star II’nin yıkımını izliyorlar ve kazanılmış özgürlükleri için tezahüratta bulunuyorlar. 1. sezon, İmparatorluğun yenilgisinin halkın alt tabakalarında nasıl bir etki yarattığını göstermişti. 2. sezon, Luke Skywalker ve ortaklarının kahramanlıklarının etkileriyle bu temayı sürdürüyor.

Tatooine’de Kölelik

Cobb Vanth’ın geçmişi anlatılırken, İmparatorluk çöktükten hemen sonra baskın yaparak halkı madenlerinde çalıştırmak için köleleştiren Maden Kolektifi tanıtılıyor. Bu hikaye, Tatooine’de Anakin Skywalker’ın tanıtımına kadar uzanan, uzun süredir devam eden bir kölelik temasını sürdürüyor.

Yeni efendiler tarafından yönetilmeden önce halkın İmparatorluktan kurtulup çok kısa süreliğine özgür olması, Tatooine’in süregelen kanunsuzluğunu ve tüm galaksiyi denetim altında tutmanın zorluğunu vurguluyor. Yeni Cumhuriyet’in daha sonra farkına varacağı bir zorluk bu.

Kolektif’in Speeder’ı

Cobb Vanth, geçmişe dönüş sahnesinde Maden Kolektifi’nden hazineyi çalar ve hayatı için kaçar. Kolektif’in speederı, üç Star Wars sürprizi barındırıyor. Birincisi, Boba Fett’in speederın kokpitine kabaca çizilmiş bir resmi. Bu resim belki de açgözlü zalimler ile gerçek Fett arasında bir bağlantı olduğunu düşündürüyor. Maden Kolektifi, Aftermath hikayesinde Cobb Vanth’ı rahatsız eden, Jawalar’ın elinde bulunan Mandalorian zırhını ele geçirmeye hevesli olan ve belki de Fett’in resminin neden speederlardan birine karalandığını açık eden Red Key Baskıncıları’dan uyarlanmış gibi görünüyor.

İkincisi, speederın kendisi, orijinal Star Wars filminde Luke’un çiftliğinde görülen modelin aynısı. Son bir sürpriz de Cobb Vanth tarafından çalınan silikaks kristalleri. Bu kristaller Aftermath: Empire’s End kitabında Vanth ile birlikte tanıtılmıştı.

Kötü Şöhretli Dondurma Makinesi

Tek Star Wars sürprizi Vanth’ın silikaks kristalleri değil, kristallerin içinde olduğu kap da bir sürpriz. Camtono olarak bilinen bu basit beyaz kasa, daha önce The Mandalorian 1. sezonunda ortaya çıktı, ancak Disney + serisinden önce, Star Wars hayranları arasında sıkça konuşulan merak uyandırıcı bir nesneydi.

Camtono ilk olarak The Empire Strikes Back’de bulut şehrinin tahliyesi sırasında ortaya çıktı; burada bir figüran karakterin kolları arasında bir kamtono tutarak koştuğu görüldü. Bu değerli eşyanın ne olduğunu bilmeyen hayranlar, kutudan bir dondurma makinesi olarak bahsetmeye başladı ve onu taşıyan adam orijinal üçlemeden bir kült figür oldu. The Mandalorian sayesinde, camtono artık Star Wars dünyasında sıradan bir nesne.

Tusken Yağmacılarının Köpekleri

Cobb Vanth ve Din Djarin, aralarındaki anlaşmazlıkları çözüp Krayt ejderhasını avlamak için yola çıktıklarında, bir sürü tehditkar köpeğin eşlik ettiği bir Tusken Yağmacıları çetesine rastlıyor.

Resmi adıyla masifler olarak bilinen bu hayvanlar, ilk olarak Attack Of The Clones’da Kum Halkı’nın av eşlikçileri şeklinde tanıtıldı. Mando, köpekleri sakinleştirerek ve onları normal köpekler gibi okşayarak ne kadar kültürlü ve çok seyahat eden biri olduğunu gösteriyor, ancak Bebek Yoda onları pek de sevmiş görünmüyor.

The Force Awakens Kopyası

The Mandalorian’ın 2. sezon galasının görsel olarak en şaşırtıcı çekimlerinden biri, mağarasından çıkan Krayt ejderhası tarafından bir Tusken yağmacısıın vahşice canlı canlı yenildiği andı. Bu görüntüler, Rey’in Jakku’da düşmüş bir Star Destroyerinden ıvır zıvır arayıp topladığı The Force Awakens filminin açılışını oldukça anımsatıyor.

Rey’in bir mataradan su içerken görüntülendiği uzun çekim, Star Destroyer’ın devasa bir mağara gibi büyük egzozunun önünde küçücük görünen Rey’i gösteriyordu. Tusken Yağmacısı da Krayt ejderhası ininin önünde tıpkı öyle görünüyor.

Nostaljik Sahne Geçişi

Tusken Yağmacıları, Krayt ejderhasının mağarasını incelemek için Djarin ve Vanth’ı götürdükten ve şanssız bir Kum Adamı ejderha için hafif bir atıştırmalık haline geldikten sonra, grup daha iyi bir plan oluşturmak için Tusken kampına geri dönüyor.

Mağaradan kampa geçiş, Mandalorian’ın alışılagelmiş tarzından belirgin şekilde farklı olan dairesel sahne geçişi yoluyla gerçekleşiyor. Orijinal Star Wars üçlemesi, artık 2020’de eski moda olarak kabul edilen sahneler arası silme geçişleriyle ünlüydü. “Marshal ” bölümündeki dairesel geçiş, Star Wars tarihine selam veriyor.

Teleskop Görüşü

The Mandalorian 1. sezonunda detaylara gösterilen özen, hayranları tarafından büyük takdir gördü. Jon Favreau, orijinal üçlemenin estetiğine uygun otantik bir Star Wars dünyası yarattı. Hedefleme sistemlerinden kapı güvenliğine kadar her şey Star Wars filmlerine kadar uzanıyor ve The Mandalorian 2. sezon aynı şekilde devam ediyor.

Krayt ejderhasının avlanma sahnesi sırasında Mando, dijital bir teleskopla bakıyor ve izleyicilere dürbün aracılığıyla birinci şahıs görüşü sunuluyor. Renkli yazılar ve bulanık görüntü ile George Lucas tarafından orijinal üçleme döneminde fütüristik teknolojinin nasıl tasvir edildiğini yansıtan ve 1970’lerin sonlarında kullanılan efektlere bir gönderme yapılıyor.

Ölü Sarlacc

2. sezon galasında Boba Fett’e dair birkaç sürpriz yer alırken, bunlardan bir tanesi de Fett’i öldürmekten sorumlu olduğu iddia edilen yaratığa ait . Sarlacc, Return of the Jedi’da Jabba the Hutt’ın tercih ettiği infaz yöntemi olarak görünmüştü. Birçok kişi çukur canavarının Tatooine’in en önde gelen avcısı oluğunu söylese de , ölümcül Sarlacc’ın bir Krayt ejderhasıyla boy ölçüşemediği görülüyor.

Av başlamadan önce Mando, ejderhanın terk edilmiş bir Sarlacc çukurunda yuvasını yaptığını ve yuvanın önceki sakini olan Sarlacc’ı çoktan yutmuş olduğunu doğruluyor. Bu Sarlacc’ın, Jabba tarafından kullanılanla aynı olup olmadığı bilinmiyor. Cobb Vanth, Tatooine topraklarına dağılmış pek çok başka Sarlacc olduğunu öne sürüyor. Sarlacc’ın av olduğunu görmek ilginç bir ters köşe olmuş.

Dank Farrik!

Tahmin edilebileceği gibi, Krayt ejderhasına yapılan saldırı sorunsuz gitmiyor ve yaratık, işbirliği yapıp önceden yerleştirilmiş patlayıcıların üzerine uzanmak yerine mağarasına çekilerek beklentilere meydan okuyor. Planının ters gittiğini gören Mando, hayal kırıklığı içinde, “dank farrik” diyor. Anlamı bilinmemekle birlikte, bunun Star Wars evreninde bir tür küfür olduğunu varsayabiliriz.

Bebek Yoda hassas kulaklarını kapatmalı. Bu kelimeler, Mandalorian’ın ilk bölümünde duyulmuştu ve ilk olarak Mando’nun Maldo Kreis’te yakaladığı mavi mythrol karakteri tarafından kullanılmıştı. Mythroller, önsezileri güçlü insansı yaratıklardır ve hem suda hem karada yaşarlar. Acaba Dank farrik, Mando’nun kurbanlarına benzediğinin bir işareti mi, yoksa söylentilere göre mavi yaratığın 2. sezondaki dönüşünün müjdecisi mi?

Ejderha İncisi

Krayt ejderhası yenildikten ve Tusken Yağmacıları cesedini parçalara ayırmaya başladıktan sonra içinden dev bir inciyi çıkardılar ve Kum Halkı arasında coşkulu kutlamalar başladı. Bu değerli parçalara Aftermath romanında değinilmişti, ancak daha önce Legends kanonunda kapsamlı bir şekilde gösterildikten sonra video oyununda ortaya çıktı.

İnciyi, ejderhanın içinden çıkarılan bir yumurta sanma hatasına düşmek kolay olsa da, ejderha incilerinin değeri, Star Wars hikayesinde detaylı olarak anlatılmıştır.

Sonunda Boba Fett

The Mandalorian 1. sezonunun ilk bölümü, Bebek Yoda’nın meydana çıkması ile sona ermişti ve dizide hiçbir şey bu büyük finalin heyecanını yaşatamayacak olsa da, 2. sezon Tatooine’de hayatta ve sağlıklı bir Boba Fett’i göstermesi ile sona ererek bu heyecana yaklaştı.

Bölümün kapanış anlarında Mando’nun speederını uzaktan izleyen Boba Fett’in Sarlacc’tan sağ kurtulmuş, zırhını kaybetmiş ya da satmış olduğu ve o zamandan beri Tatooine’de isimsiz bir şekilde gizlenerek ikamet ettiği açık. Temuera Morrison’ın canlandırdığı Fett, zırhının yeniden ortaya çıkmasıyla harekete geçecek gibi görünüyor ve bu görünüş, belli ki hayranların The Mandalorian 2. sezonunda deneyimli ödül avcısını son görüşleri olmayacak…

Hazırlayan: Gökhan Karagül | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens

27 Mayıs 1977 tarihinde vizyona giren bir filmle birlikte sadece sinema endüstrisi değil, içinde yaşadığımız …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin